“Hidup hanya ada erti pada yang bahagia.”

the truth

KEBURUKAN DAN KEBAIKAN BELAJAR DILUAR NEGARA

lets talk about kebaikan first (Senyum)

  • korang bleh naik kapal terbang . (Senyum sopan)
  • korang bleh enjoy duit mak bapak
  • nanti balik Mesia , sure sure korang akan femes jap and lu pompuan , mesti laku laa (?)
    aaaa . tade motif
  • korang bleh berdikari dan menjadi lebih berani 
  • korang bleh kuasai banyak bahasa (biarpun berterabur)
  • korang bleh suke hati nak buat ape tanpe ade mak yang bising bising jika : bangun lambat sampai petang (time cuti dan plus cuti extra lagi) Senyum lagi . -sah terkeluar list-
  • akan mahir dalam masakan campak campak (main campuk je segala perencah)
    tumis bawang campak rempah sup campak ayam letak air dan siap (Senyum) kemahiran tuuuu 
    -terkeluar list-
  • kalau aku , kat Jordan suasana kat sini Biah soleha . bagus lah , untuk nak memperbaiki diri . (biah soleha ni macam menjage sosial la skeq tu yg aku fahamla)
okay now lets talk about the bad thing 

  • susah nak mintak tolong dengan orang sekeliling . semua takleh nak caye
  • kesukaran untuk berkomunikasi (orang macam aku la yang ta mahir lagi bahase dorang)
  • jem bile duit tajaan,pinjaman atau duit mak bapak ta bank in . makan nasi telur dan sos (kekadang roti je)
  • hari hari kene berjalan at least 5km sehari untuk ke kuliah
  • tade sape ambik kisah jika baju ta basuh dan rumah bersepah (golongan lagi satu ni)
  • normal jika sarapan pade pukul 3 petang keatas . 
  • susaa nak cari kedai makan yang ade jual nasik RM 2.50 macam kat kedai mamak . semua nasik RM 12++
  • akan berjauhan dengan family , sahabat handai , buah hati buah jantung buah pisang dsb . (Senyum)
  • selalu akan ditinggalkan jika ade event pape kat Mesia . kenduri kawen ke , reunion ke , pape jela.. 

itu saje yang aku bleh share semenjak menjadi seorang perantau :)
hidup sebagai perantau ade susaa senang woo . bukan hanye enjoy je . wokey la , pape un , sekadar nak menulis ni je .

okay dah bai!

3 hits:

Belakang Garisan Pena dijo...

bhahahahahahaha kesian giler. meh la balik mesia, ambo bui makan puas2 eh. HAHAHA

eidasazali dijo...

hahahaha. keburukan lagi satu: kene penyek dalam gonggok

cik humaira' dijo...

hahahaha :B
oh wait , ape etu gonggok ?