“Hidup hanya ada erti pada yang bahagia.”

:: sabarlah menjadi MANUSIA ::

sungguh .
aku sangat kecewa sekarang .



tanpa sesiapa boleh membantu , aku harap ada seseorang yang boleh menenangkan saat ini . umi . the biggest comfort crying shoulders . tapi aku tak kuat untuk sharing apa yang aku rasa sekarang . pertama kali dalam hidup aku merasai kecewa dan sedih itu sakit . mungkin kamu tak rasa apa yang aku rasa sekarang . okey , aku dapat result hari ni dan aku dah duga dengan apa yang aku akan dapat . okey , tak memuaskan hati laaa aku punye result tuu . wutta hella !! 




seriusss-ly , aku tahan dari menangis . dan sungguh , cube untuk ketawa dalam sedih itu sangat sakit . aku semakin tak paham , kenapa aku kat sini ? kenapa ayah aku hantar sini ? kenapa aku tidak membantah ? kenapa ? dan kenapa ? dulu subjek arab lah aku paling banyak skip kelas . selalu berhentam dengan ustazah sebab memang aku tak suke arab . tapi last last , aku kene sambung belajar kat negara yang fully arabic jugak . kenapa ?!!


Ya Tuhan ,
aku sedar engkau Maha Mengetahui
atas dasar apakah aku kat sini Ya Tuhan ?
aku dilanda kesedihan sekarang Ya Rabbi .
kuatkan lah semangat ku Ya Rabb .  



kalau aku belajar kat uitm je kan okey jugak biarpun kos aku mintak bisnes managing tuu orang pandang low tapi atleast aku dapat faham apa yang dr ajar . tapi kat sini dalam arab . dan seriuss aku tak paham apa yang dr ajarkan . (mengeluh?)
ingat , Tuhan tak suke hambaNya yang suke mengeluh . 




okey cukup nak salah kan orang lain . salah diri sendiri la wei . cube banding balik apa yang orang berjaya lakukan ? dan bandingkan dengan diri aku . apa aku dah buat untuk result elok ? i've done nothing ! okey ? awak masih tidak bersungguh lagi . hati awak gelap . hati awak hitam . kotor dengan dosa . macam mana ilmu na masuk ? sedangkan ilmu itu cahaya .
tapi hati awak gelap dan kotor , bagaimana ilmu nak masuk ? sekarang apa kau nak buat haaa humaira' ? nak duduk statik je ? okey !!! stop laa sedih sedihh . kamu harus kuat !!


"gagal bukan bermakna kita gagal selamanya" 

::okey post aku lagi ::

okey ni post last . hehe . (untuk hari ini bersamaan 29 nov) . janji ini last untuk hari ini . nganganga~
nak tunjuk something kat korang . okey tgok gamba kat bawah :)






                                                            .
                                                            .
                                                            .
                                                          








                                                      chakkk !!
                               muke tuan punye mende alah ni rupenye














okey . tengok gamba gamba gedik + comel kat atas tu apa yg terperasan ? mesti tak perasan paper kan ? kan ? okey meh nak citew , citew nye setelah budak rajin kat atas ni masuk dapur makaihh , memang pro ahh . then tengok kat bawah mate die ade tompok hitam yg besau dan menyemak uhh tu laa tande die kat atas ni sangat rajin masuk dapur<------(sumpah ayat ni perasan gilaa nak mati) . tape abaikan . haha . sekarang , atas jasa baik minyakmasak cap Afia campur dengan janaan api 180 darjah celcius terkena kat muke aku terjadi beberapa tompok tompok hitam yg pedih uhh dan sangat menonjol . haha . alahai~




okey out-----ni last untuk hari ini okey ?

:: kenapa semua pasal perempuan ? ::

i found something today and guess what ? whatta hellas ? all about girl ? okey , lets see 
girls zaman sekarang based-on computer willa internet punye istilah . pergh !! memang ta bleh blah ah . 




HARD DISK GIRLS:
she remembers everything, FOREVER
(dia ingat semua perkara selama-lamanya – kalau tak maknenye rosak la)
RAM GIRLS:
she forget about you, the moment you turn her off
(dia akan lupakan anda, bila anda menolaknya)
WINDOW GIRLS:
everyone know that she can’t do a thing right, but no one can live without her.
(semua orang tahu bahawa dia tidak mampu buat apa pun dengan betul, tapi tidak ada seorang pun yang boleh hidup tanpanya) <-------Wutta hella ?
SCREENSAVER GIRLS:
she is good for nothing but at least she is fun
(dia tidak berguna pun tapi menyeronokkan)
<-------Wutta hella ? double hellas maybe
INTERNET GIRLS:
Difficult to access
(susah untuk diakses)
<------- guna streamix laa
SERVER GIRLS:
Always busy when you need her
(sentiasa sibuk bila anda perlukannya)
MULTIMEDIA GIRLS:
She make horrible thing look beautiful
(benda yang hodoh dia boleh tukarkan jadi cantik)
<------- aku ta paham ape maksud nii
CD-ROM GIRLS:
She is always faster and faster.
(dia semakin laju dan laju)
<------- dan ini . Wtf ?
EMAIL GIRLS:
Every ten things she says, eight are nonsense
(setiap sepuluh perkara yang dia cakap, lapan adalah mengarut)
<------- ff uu
VIRUS GIRLS:
Also known as “wife” when you are not expecting her, she comes, install
herself and uses all your resources. If you try to uninstall her you
will lose something, if you don’t try uninstall her you will lose
everything…
(juga dikenali sebagai “isteri” bila anda tidak menjangka, dia datang,
melekat dan gunakan semua sumber anda. Jika anda mahu buang dia maka
anda akan kehilangan sesuatu, jika anda tidak buang dia maka anda akan
kehilangan kesemuanya….)
<-------well hella , guna bitdiffender okey kot . kaspersky not bad too 
Anda gadis yang mana satu?

well , teng for u guys coz rajin je analisis girl . tak apa , aku akan cari apa types boy zaman sekarang . okey ? 

:: rasa cinta ::

Rasa CINTA adalah kurniaan Allah.Ingin cinta dan dicintai adalah naluri setiap manusia.Jiwa manusia memerlukan cinta seperti jasad memerlukan makanan.Oleh kerana cinta itu adalah fitrah, maka tentulah tidak salah untuk merasai dan menikmatinya.Jika salah, masakan Allah memberi  kita rasa cinta?
Sesungguhnya hati, ruh  dan akal kita hanya akan tenang apabila cintanya ditumpukan 100% kepada Allah S.W.T.Segala perbuatan,tindakan,percakapan, fikiran semuanya ada tautan dengan cinta kepada Allah.Tidak ada satu pun yang lahir dari hati kita tanpa ada tautan dengan cinta Allah.Maka segalanya akan mendapat kemudahan dan ketenangan dalam kehidupan seharian kita.
Sebab itu kita disarankan berniat dalam setiap tindak tanduk kita agar kita sentiasa dalam lingkungan cinta Allah.Apabila tindak tanduk kita berdasarkan cinta kepada Allah nescaya semua makhluk akan mencintai kita.Bertepatan dengan hadis yang diriwayatkan oleh Imam Malik,Bukhari dan Muslim.
Dari Abu Hurairah ra berkata, Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud :
“Sesungguhnya apabila Allah mencintai seorang hamba maka Dia memanggil malaikat Jibril a.s. lalu berkata, ‘Sesungguhnya Aku mencintai si fulan dan untuk itu cintailah dia’.Kemudian baginda melanjutkan, lalu Jibril berseru dilangit lalu berkata, ‘Sesungguhnya Allah mencintai si fulan, maka cintailah dia’, lalu penduduk langit mencintainya.Kemudian ditanamkan sifat menyambut baik terhadap hamba itu di bumi.Sebaliknya Apabila Allah membenci seseorang, maka ia memanggil Jibril dan berkata , ‘Sesungguhnya Aku membenci si fulan, maka bencilah ia’.Kemudian Nabi melanjutkan, lalu Jibril pun membencinya seraya berseru dikalangan penduduk langit, ‘Sesungguhnya Allah membenci si fulan, maka bencilah ia’.Lalu ditanamkan sifat benci terhadap hamba tersebut dikalangan penduduk bumi.”
Menurut Imam Muslim, dari Suhail bin Abi Shalih, ia berkata yang bermaksud :
"Ketika kami sedang berada di padang Arafah, Umar bin Abdul Aziz lalu dihadapanku di mana ketika itu dia sedang melakukan manasik haji.Lalu orang ramai berdiri untuk melihatnya.Kemudian aku berkata kepada ayahku, 'Ayah, sungguh aku dapat mengetahui bahawa Allah mencintai Umar bin Abdul Aziz'.Bapaku bertanya.'Mengapa engkau dapat menyimpulkan hal itu?' Aku menjawab : 'Kerana ada perasaan cinta kepadanya di hati banyak orang'."

Begitulah keadaannya kita apabila Allah membenci atau mencintai kita.Sekiranya Allah mencintai kita maka ramai orang akan cintai kita dan begitulah sebaliknya.Jadi, persoalannya adakah kawan2 kita cintakan kita? tanyalah Jibril…. (lawak je).mungkin di situ ada kekeruhan cinta antara kita dengan Allah.Tetapi adakah cukup kita katakan kalu kawan cintakan kita bermakna Allah dan penduduk langit mencintai kita?adakah itu indikatornya? Tidak semua kawan kita yang ikhlas bersahabat dengan kita betul x?hmmmm….kekadang mereka respek kita, kekadang mereka memperkecilkan kita, kekadang mereka mengumpat kita di belakang, penduduk di bumi yang bagaimanakah yang dikatakan mencintai kita apabila Allah mencintai kita? Persoalan yg sangat besar di situ.bersama-samalah kita fikirkan. Adakah kita perlu terus perbaiki diri dan betulkan niat agar apa yg kita lakukan berdasarkan cinta kepada Allah sehinggalah kita dapati semua orang cintakan kita? Sekadar yang mampu aku simpulkan ialah kita perlu melihat kepada sirah Rasulullah.Bagaimana baginda dicintai oleh sahabat2 baginda sehingga sanggup mati kerana baginda.Itulah erti cinta yang sebenar di antara Rasulullah dan sahabat2nya. “Berkorban apa saja, harta ataupun nyawa, itulah kasih mesra, sejati dan mulia”.
Kita tidak boleh menafikan fakta bahawa hati baginda telah dicuci oleh malaikat ketika baginda kecil.Kita tidak boleh menafikan fakta bahawa baginda ditidurkan oleh Allah di dalam perjalanan ketika baginda ingin menyertai pesta kaummnya di malam hari.Apa maksudnya? Hati baginda suci.Terhindar dari segala kotoran dosa dan maksiat.terhindar dari segala niat dan sangka buruk terhadap sesama manusia.Maka inilah langkah utama kita untuk mendapatkan cinta Allah dan cinta manusia.Sucikanlah hati kita.Sucikanlah lidah kita.Sucikan lah tindak tanduk kita.Nescaya cinta yang kita harap2kan itu pasti akan hadir.Pasti hadir.Adakah kita yakin dengan langkah utama ini? Didiklah diri kita dan seru orang lain. Mudah-mudahan hidup kita subur dengan cinta sesama manusia dan yang paling penting Allah dan penduduk langit mencintai kita semua.InsyaAllah.


okey . best ke tak cer kat atas uh ? harap enjoy la ye . hurm . ntah . tatau rase ape . haha . buad assgmnt cam tak semangat je ni . malas . huhu . adoi hujung hujung minggu camni asew cam tanak buad paper je tapi , esop dah sekolah balik . adeii . tapi semalam oleh sebab jasmin ajak kuar dan kebetulan encik kriey  buzz kat fb kate nak belanje donut apa agy on je la . sambil sambil swoh dia murakib kan sebab tyme tu dah gelap . so , kuar laaa beli barang dapur ng die . lelaki memang tak boleh ke tunggu pompuan pilih barang ? haha . lantakk ko laa kriey  haha . bosan pom bosan laa . haha . then jasmin ajak p lepak kat atas kawasan food court arabella megamall tu . arabella ni spesis kbmall laa tapi arabella ni fun skeq dari kbmall dan agak besau laa . haha . biase laa arab semua barang besarr . roti dia makk aihh besau gilaa kot . tapi aku beli semalam bapak murah !! 18 kursh untuk 6 keping dan sangat laaa besar . haha . 18 kursh=50c laa . okey , lepak sambil laaa pukul nak dekat tghmalm . tade laa . sampai pukul 10 gituu la . banyak cerita kami kongsi . wahaha . lawaks laa korang semalam . cerita hantu,arab,pakwe,hot semua ade . yang tak leh blah kriey  tumpang berkaki . kahkahkah . lawaks laa ko ! spotim habess . so , tu je laa . balik umah tido . fffuu . assgmnt ta siap agy . petang ni kuar plak . adoi . duet minggu depan masuk . saba~

aku tatau apa motif aku cerita nii . asal korang bace ? cerita aku boring der . aku bace pom boring . aku saje post ni sebab asew cam da lame ta post sumthing kat sini . haha . sori wat senak otak kalu ade yg terbace entry sumpah buhsan gilaa ni . ta mintak korang bace pom . :)

:: nak santai santai je ::

aku penat . 

aku letih . 


fikiran aku letih sudaa . 

so . 


aku just nak post bagi nak hilangkan kepenatan aku sehari ini . 

tapi serius tak dapat hilangkan itu .

ntah la .


aku tade mood .

aku malas nak cakap . 

sorry


nak call rumah pun malam sudaa . 


nanti ganggu plak .


adoi =.=


hati tak keruan . 

tapi aku ada something nak share . 


ni hasil aku cari mase aku tader mood . 


bila jumpe bende ni sengih jap . :) <-----like this laa


                      gamba first :






dipetik dari sumber bernama :P .  
P/S: people do love to smoke is people that wanna kill himself by his own self . perghh !! i've done nothing with SMOKER ! bajet macho laa tu bro ? kalau kau hisap tuu asap masok dalam perot ko okey jugak ta kene orang lain ni tak . lantak ko laa wahai SMOKER nak cakap aku nii bajet ke hapa . ade aku kesaa? wahaha<---- saje nak test marah






teka cepat kat atas itu is apa ? itu is my name lah . found it at google last night . wahaha . babes+gedik+mnje=humaira' ? boooooooo ! google is damn jeles dengan aku . haha . taw laaa name aku femes tapi google;ko tak yah laa mention name aku . wahaha


MOOD : still >90000 under pressure dan hati maseh lagi rase tak sedap nii . YaAllah~ jangan lah kau timpakan sesuatu yang buruk keatas keluargaku . AMEEN~

:: pengajaran dari exam first ::

sape kate hidup ni senang ? pergh jika sape yang kate hidup ni senang die tuu bukan manusia normal la tuu tapi manusia separa normal . wakaka . okey tadi selesai sudaa imtihan awal . bapak susaa tadi soalan die . se-ri-us aku jawab skeq gilaaa bai . tatau laa apa jadi pasni . waaa . okey , member aku cakap laa tadi mgkin ini pengajaran dari allah sebab kite terlalu leka dan lalai dan mgkin ade hikmah nye . Dia nak aku study awal awal dan betol betol berserah padaNya . meminta kejayaan padaNya . sebab kejayaan ni bukan atas usaha aww tapi kejayaan tuu dari Allah dan usaha tuu hanyalah medium Allah nak tengok kite bersungguh atau tak . okey terpujuk laa skeq dengan kate kate member tuu . okey pasni imtihan saani kene score balik sebab nak cover imtihan awal tuu dan enshaALLAH imtihan akhir mumtaz . ameen . okey , jangan putus asa agy sebab bende paling bodoh kite lakukan akan membuatkan kite lebeh pandai dan dewase so , kegagalan bukan gagal tapi kegagalan adalah kejayaan kita untuk terus berusaha ! JORDAN , disinilah aku menghadapi jatuh bangun nye seorang HUMAIRA' IBRAHIM !!


Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari Mu
Kupasrahkan semua pada Mu
Tuhan baru kusedar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta Mu
 Kata kata cinta terucap indah
Mengalir berdzikir di kidung do’a ku
Sakit yang kurasa biar
Jadi penawar dosaku
Butir butir cinta air mataku
Terlihat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Illahi Muhasabah cintaku
Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan Mu


Tuhan betapa aku malu atas semua yang kau beri
 Padahal diriku terlalu sering membuatMu kecewa
Entah mungkin karena ku terlena sementara Engkau beri
Aku kesempatan berulangkali agar aku kembali
Dalam fitrahku sebagai manusia untuk menghambakanMu
Betapa tak ada apa-apanya aku dihadapanMu
aku ingin mencintaiMU setulusnya
Sebenar-benar aku CINTA
Dalam doa dalam ucapan dalam setiap langkahku
  Aku ingin mendekatiMu selamanya 
sehina apapun diriku
Ku berharap untuk bertemu denganMu Ya Rabbi~


these song is so related with me now when i feel like i'm far away and i must be a thankful servant coz of what He gaves to me in my life . this is Life . no wonder laa kita pernah diatas dan juga kita pernah dibawah tapi percaya lah wahai Humaira' , Allah takkan menguji hambaNya melebihi kemampuan kamu . so cheer up ! exam tadi tu jadikan pengajaran dan iktibar agar lebeh bersedia dan jangan lalai . 
hooyehhh!! 

:: weiii ape aku ni ekk ? ::

okey . esop luse tulat dah aku exam woi ! baru sedar ke woii ? adoi laaaaaaaaaaa ! banyak agy tak cover ni woii . woii udah udah laa memekak woii . stress aku . wuuwuu~ okey . setat jadi nerd sekaranggg umaira woiiiii !! saeng saeng,wish me luck ukeii ? huhu .

:: hello ini blog bukan diary okey ? ::




well hell ini blog bukan diary . so, skam aku nak say babai to old blog dan akan berubah wajah baruu . something like lain dari lain laa . tapi no idea lagi . wahaha . jap,ade orang nak dengar ke buah fikiran budak 18 tahun ? adakah aku matang ? well hell i dun no . hukhuk . but , i'm seemly nak je post something like 'that' but ta reti care care nak dai'e tu camne sebab aku pom pelukan tarbiyyah lagi . diri banyak kekurangan well hell of koz laa orang ta pandang pompuan 'buruk' perangai cam aku nii . nway, i do . kesaa kan bende tu sume but seemly prospective kite lain . okey, ta sampai maksud aku nak cakap apa dah . haha . okey serius aku nak lakukan perubahan terbesar dalam hidup aku but seemly aku masih tercari cari yes i do . aku da jumpe senarnye . program usrah sewaktu dengannye banyak menyedarkan well hell diri satu lagi masih menidakkan segala,dan lagi aku bertuhankan nafsu . well hell no !! sungguh aku tidak mahu semua ituu . okey . i'm just waiting and sitting silently and thinking about my self . what should i do ? what i have ? what i gonna be ? bermacam macam what lah . okey . aku tipuuu . hanye pikir no solution rite ? well hell bagus sangatlah tuuuh!! okey, budak pemalas yang uat berangan dan kuat berpikir, sila brenti laaa dari bermimpi anda ituu kerana bukan semua mimpi kita indah taw ? well hell yes !! okey nak cakap satu je yang boleh aku ubah skam, ialah aku skam macam dah kureng dah layan lagu lagu yang artis mat saleh kuning cair itu nyanyi tapi okey bukan lahh . not semua lah tapi dah kureng . bia tak stop terus agypom tapi aura tak suke itu semakin menebal dari dgr dowang yg ntah paper tu nyanyi yang lirik nye lil bit merapu as well cam lady gaga raba raba itu, hell ! no, awal awal lagi aku tak minat die ukei ? HAHA okeilaa at least skam aku dah men'nyepot' industri nasheed negare dan luar negare dan dah layan lagu cam S.O.A ke 1924 is the best lah, sami yusuf pom sure lah aku minat sebab die handsome skeq dari pakcik maher aku tu and that handsome pakcik maher zain sure sure lah still tak leh blah i hope i will see him at jordan in jami'3h yarmouk satu hari nanti . doa ? enshaALLAH~ ukei, dan talib al habib pom mantap gak lagu die . credit untuk mus sebab perkenalkan pakcik talib ni kat aku . haha . dan MP4 aku skam dah ade full of quran 30 juzu' and i hope not in MP4 semata mata tapi melekat kat hati aku biar cerah skeq hati yang sedia zulumat ini . huhu . ukei , stop . aku berubah ke tak, tak pelulah nak mention lebeh lebeh gule kan ? mesti korang akan cakap camtu kan ? wahaha. name agy lebeh gule kang ade lah orang yg saket kang . wakaka . ade ke orang saket kencing manes ke lepas bace blog aku ni ? tak kesaa laa tapi nanti orang kate aku nak tunjuk aku ni baek as well . well tak!! aku tak mintak publisiti okey ? aku just mahu kamu kamu turut berubah kearah as well bia ler skeq pom keberkesanan apa yang aku cakapkan ni tapi bila korang nak berubah,berubah skeq skeq dulu,macam aku . wahaha . (perasan) . ukei, lame lame bende yang korang buat tuu akan sebati dalam hidup korang . sound comel kan ? well hell , berubah kearah kebaikan bukan untuk diri aku sorang tapi aku nak ajak orang lain turut berubah okei ? kalau korang nak cakap aku kerek ke,poyo ke,berlagak baek padahal diri tak baek sangat ke, nak kate aku comel ke cantik ke, aku tak kesaa, kan aku da cakap ,aku hanye memberi pendapat aku dan ade aku kesaa pendapat korang ? ade ? ade ? tade kan ?  so , ini mgkin entry entry aku yang terakhir untuk blog ni . jika ade yg sound aku swoh tutup akaun blog lah . dan aku nak bukak buku baru .  so , suka hati korang lah nak kate aku ape . do i care ? absolutely nope ! dan sungguh, aku tade mase untuk semua itu skam . ukei ? still searching nak tulis pasal ape nanti untuk blog baru aku . haha . tentunye aku sangat sayang sama ini bloggg ! huhu :'( 
--sungguh aku tidak mahu tinggal kan kamuu--  :'(







ukei sekarang bende kedua yang paling aku tak leh blah malam nii ialah nak upload kan video yang encik kriey nak dan sebab mista 'something' tu punye pasal abis aku punye upload !! tinggal 36 minute agy dari 1 hour 45 minute tadi . waahahahhaa . aku skam gelak bagai nak gila sebab terlalu sakit hati dengan kesilapan teknikal ituu !! oh men ! u make me sick ! aku paling menci bende loading lambat macam siput patah sesungut niii !! okey,pasni jika ade yang sewaktu dengan kene loading sampai 2 minit aku terus close tab !! ape barang aku tunggu ! tak sukeee ngek !! ahh geramnye ! hatiku kuciwa . AGAIN ! ko taw takk lame aku tunggu dan aku paling tak suka tunggu !! waaaa !! seyot kau wahai facebook !! sori ehh mista kriey aku malas dah nak upload dan aku pass kat ko lah pendrive aku dan ko upload laa sdirik ehh sebab aku ni ta saba skeq nak tunggu tunggu . wahaha . lucu dengar cite k mila bila mas azam tu cakap ko ade paper ke ng k mila . wahaha . lucu bhai die uhh maen kapuh je mane mane yg die nak kapuh . ukei laa nak sambung buat homework yg dr umar ukashah tu nak . adoi . ayuh kembali ke sekolah ! cuti dah abes~


okey entry aku sekarang banyak berkisahkan tentang gamba tapi ade aku kesaa? haha
sungguh aku semakin lalai sekarang . ohh !! u drivin' me crazy dude !!

:: ini adakah entry terakhir untuk blog ni? ::


pergh! seriuss gamba ni ta edit . ta edit . tengok kat friend request . 113 friends request doe !! HAHA . MALAS NAK APPROVE. senarnye aku tgah pikir nak buat ape ngah blog nii . asew macam nak tutup account blog ni sebab nye tatau laa . haha . tapi lu ade orang bantah , tak jadi kot . haha~




 first,happy besde wan sweet18 la yew . haha . paling tak leh blah semalam time nak wat suprise party uhh nak tgu kul 12 tu lame sangat so,aku tido lu then sampai kol 12 uhh k mint meh kejut dan aku dalam separe sedar ng rambut serabai nye macam budak kecik meronta ronta tanak bangun sebab ngantok . kawan plak bahase baik nye g rekod time aku tengah mamai . haha . PERGH !! =.= paper pom,skam kawan aku kene VIRUS . oh tidakk ! tapi bukan virus bahaye laa . haha . virus dowang ialah tak leh tengok komen orang skeq mesti g LIKE !! PENUH NOTI AKU KO TAW TAKKK ! wahaha . tak percaye silaa rujuk gamba atas kat notification tuu . haha . kan byk tuu . hahah .
okei terime kaseh daun keladi kepade encik kriey alias kerana mengedit gamba screen capture nii . wahaha .



antara yang kene virus ni adalah seperti yang tertera kat atas . haha .dan kumpulan PINK kamu berjaye dude dan sekarang encik amir



mungkin blog ni selepas ini akan bertukar wajah dan isi kandungan kearah lebih dewase dan berfikiran matang dan terbuka . :)

:: selamat hari raye eid adha ::

terdengar sayu seruan takbir . ehehe . ye ke ? tadi bangon tader feel nak raye . huhu . orang lain pakai baju raye tapi saye ? haha . pakai baju tidur dan sibuk melayan fb . waa~ bagus tak ? haha . tapi malam tuu memam terasa sangat macam nak raye sebab kami student kelantan nak buat rumah terbuka , so everybody menolong . agypom , kat bumi irbid jordan nii kami budak budak kelantan first yang yik uruskan (yayasan islam kelantan) . sebelom nii memam tader student kelantan . <------------- gaye skema . haha . aku un tataw nape jadi intro ayat skema nak matii nii . haha . 

okey , balik ke titik , seriuss tak rase cam raye . hahaha . tapelaa , asal aku seronok dok sini . nak buat camne kan . raye haji je pon . hahaha . tapi kenapa lu tyme raye haji , mestii akan cakap raye haji je . tapi tahukah , raye haji kat sini lebih meriah dari raye puase . okey , sebelum tuu , sehari sebelum raye , digalakkan puase kan , kawan aku tak puase then pegi laa kdai makan , first tuu memam pelik daa asew sebab tader orang langsung makan bek laki mahupun pompuan ,  tapi dowang wat dono je dan order , then tyme makan uhh , laki arab ni pom tegur , kamu ta puase ke ? maluuu sangat . hahaha . nak cakap kat sini , boleh kate hari tuu semua orang puase ! bagus tak dowang ? haha .


hasil tungkus lumus pulus kitorang sumer..hahaha..ala kadar je tapi pengalaman tu penting dan creditt laa to rabiatuladawiyah,wan,muslihah,syamila,jasmin,hanani dan juga aini..selamat hari raye korang!!kite same boat kan ? papepom masak ng korang memam happening gilaa laa semalam . terbekk der !


ni classmate,dan die baik sangat sebab tolong saya salin nota salin yg doktor cakap dan salin apa apa yg perlu lah dan tadi ye hantar mecet raye dan sorii laa hibah ana la maujud bitakah orange al'3n . weinak bask! haha . dan,atas permintaan encik hilmi saya masukkan gamba classmate saye yg come nii . no fon nak jugak ehh ? +9620779318681 :) sekian terima kasih .

ade ape ngan bende bulat biru nehh ? okey tadii ade kawan tag dan creditlah sebab bagi idea camtu.jarang jarang je dapat buat camtu kan?okey credit to admin encik amirfarhankawannyeaneeyamira :) okey saya suka sebab kaler biru *gelak comell*

see ? dapat sambutan jugak kan ? haha . suke tengok sebab semua da jadi biruu haha . credit lah korang! memam spotim habess .







selamat hari raye eid adha
كل عام وأنتم بخير :)

raya tahun ni lebey bermakne bagi pasangan yg baru je akad nikah tadi,kakak amani dan suaminye..selamat pengantin baru untuk kalian..memang shuvit la tadii!!

:: saya kena survive sorang ! ::

why ? sebab bile saya hidup kat jordan nehh saya kene survive sendiri . okey ? tadi pom terpakse pergii program sorang sorang sebab nak suruh orang temankan pon narat die nak tunggu kan . even tadi da nak gelap so nak tak nak kene kuar jugak even takut pom dan pula aku neh junior. tadi turun tuu terus bergantung harap kat Allah sebab selama kat jordan nehh tak pernah kuar sorang tapi kali neh kene jugak . kalau umi aku tahu neh parop kene ngepek oyak tak dengar kate . huhu . maaf umi tadi terdesak sangat . abes ayat juagk la bace . then tyme balik pom kene balik sorang jugak tyme tuhh pukol 6 dah kot . okey pukul 6 jordan pukul 12 mesia la . then naek teksi tuu pakcik tanye " whein ? "aku cakap laa ila 
" buabal janubiah " pakcik tu ta paham . so aku pom cakap laa " ila sakan yarmouk bab janubiah " pakcik tuu baru paham . huhu . then mase kat dalam teksi tuu pakcik tuu tgok aku then ye pom tanye " tullab ya bint ? " aku balas nak tanak " na'am " then kat dalam hati neh tak henti henti bace ayat kursi takot dia bawak lari aku yg comel neh :) hahaha . then pakcik tuu sembang agy ye tanye " malizi ya bint ? " aku cakap " na'am " then ye cakap " ahlan ila urdun " aku neh dah menyampah dah asal laa pakcik neh banyak cakap plak . ye tataw ke aku tengah takut neh ? huuhuu . aku dah nekad lu ye hantar aku kat bab janubiah dengan selamat aku nak bayar lebey . then aku teruslah husnul zon kat pakcik uhh . alhamdulillah . sampai jugak dan aku tunaikan janji aku nak bayar lebeh . huhu . tape laa asal aku selamat . kan ?  okey tamat sudaa kesaa tuu . huhu

kemaren aku timbang berat tak sangka woo berat aku turun mendadak ! takot aku . huhu . dari 4* kg jadi 4* kg !! huhu . memang laa minggu nehh macam sebok sangat sampai ta sempat nak makan so skam aku nak naekkan balik berat badan  . oh yeah ! berusaha capai berat 5* kg ! ameen . --tadi bedal ayam dekat sekor !-- hehehe . hari hari camni kan best . bukan kate 5* kg mungkin jugak akan jadi 6* kg . hahaha . takotnye ! 

dear my exam ;

exam sayang,i tak sedia lagi nak terima lamaran u . u tak saba sangat ke sayang ? u tak kesian kat i ke ? i tak reti nak layan u sebab i tak sedia lagi neh . u pinang i cepat sangat . i kalau boleh tanak lagi trime lamaran u tapi nampaknye i terpakse gak terima lamaran u . harap u tak kejam ngan i . bagi yg i nak . yg senang senang je okey ? yg susaa susaa tuu saba dulu ehh . naty i nak mendalami dulu care care nak tackle u . huhu . okelaa sayang . i buat neh demi u taw ! tunggu i eh exam sayang . naty i datang jumpe u dan i akan buat yg terbaik demi u . waiting u make me stress sayang ! :(

haha :) dah sengal dah kut aku neh . okelaa . nak sambung bace buku . adiosa !

: : syukur diberii nikmat : :

hai korang ! asew cam lame tak update blog biarpon baru dua hari . ekeke . okey . semalam pegi laut mati . dead sea . best woo . bumi seberang sana nampak je israel ataupun palestin . sib bek aman sekarang kat sana . lu tak bisa aja nampak bom . hoho . hurmm . kenapa tajuk aini cam ala ala alim skeq neh . huhu . 

okey first . nikmat saya yang paling terbesar sekali adalah nikmat dapat belajar kat sini . kat bumi jordan . kenapa ? sebab nye suasana kat sini memam biah solehah laa . mungkin allah mengkabulkan doa saya nak berubah so dia hantar saya ke sini . sebab sini penuh dengan tarbiyyah . beza banyak laa dengan univ di mesia . huhu . syukur alhamdulillah . bukan nak promote ye . okey semalam ade mabit banyak lah dapat sharing info baru . terasa diri jahil sangat . huhu . tape . ALLAH dah cakap tak tgok kat hasil tapi tgok kat usaha kita . so saya dah usaha kan . kita belajar dari kesilapan . nak tahuu tak apa seven wonder kat dunia ni ?


okey ade satu cerita di kopi paste lah sebab malas nak tulis . hahaha . cerita nye gini........


Pelajar di sebuah sekolah sedang belajar mengenai “Tujuh keajaiban Dunia”.
Sebelum mengajar, guru tersebut meminta murid-murid menulis 7 ajaiban dunia yang diaorang tahu,
tulis atas kertas dan hantar kepadanya untuk mengetahui pengetahuan am dorang.
Semua murid telah menghantarnya walaupun jawapannya kebanyakannya yang kurang tepat.
Jawapan standard dioarang ialah Menara condong Pisa,Piramid,Grand Canyon, Taj Mahal etc
Selepas murid-murid telah menghantar, guru tersebut memerhatikan seorang pelajar yang belum menghantar kertas jawapannya.
Guru itu lalu bertanya kepadanya adakah dia mempunyai sebarang masalah….

Murid itu menjawab…. “ya, sikit.Saya tidak boleh memilih kerana banyak sangat”
Guru berkata, “banyak sangat? baiklah, katakan pada kami apa yang awak ada”
Murid itu diam sejenak,kemudian membaca, “Saya fikir Tujuh Keajaiban Dunia” adalah

1. Boleh Melihat
2. Boleh Mendengar
3. Boleh Menyentuh
4. Boleh Menyayangi
5. Boleh Merasa
6. Boleh ketawa
7. dan boleh Mencintai

Kelas pun sunyi sekejap….
Renungan…..
Alangkah mudahnya bagi kita untuk dapat melihat hasil eksploitasi manusia dan kita menyebutnya “Keajaiban“. Sementara untuk semua yang telah Tuhan kurniakan kepada kita, kita menyebutnya sebagai hal “Biasa”….
Semoga hari ini anda diingatkan tentang segala hal yang betul – betul ajaib dalam kehidupan anda dan semoga kita tidak akan pernah lupa lagi akan Tujuh Keajaiban Allah dan selalu mensyukurinya.


okey . semalam pergi laut mati . indah sangat kawasan dia . nak pegii lagi . insyaallah . laut mati neh tempat bala tuhan kat kaum nabi luth . lu engat balik kesah tu rase cam seram skeq sebab itu kawasan allah turunkan bala untuk kaum yg ingkar . macam mana lu saya ibarat kan saya berada kat situ tyme tuu . mesti azab gilaaa . huhuhu . tapi bila pikir saya pom berbuat maksiat terus jadi sebak . huhu . okey laa . nak share gamba . 









kawasan peranginan laut matii .

air masin yg jernih tapi sayang takleh nak mandi . pergh !

budak comel :) saje nak perasan . tape je kan ? hahaha .

nampak tak kawasan hitam hitam tuu . lumpur dia bagus untuk kulit dan aku dengan kesungguhan nye bawak balik umah ade lah dekat satu kilo . haha .


kalau korang perasan kat hujung tu adelaa dua ekor mat saleh pergh !!! tak leh blah doe ! seksa gilaa aku tgok paham paham laa downg bersantai camne . haha .

: : i hate holiday ! : :

saya bencii holiday sebab holiday saya akan melambatkan mase saye . kenapa sebab bilaa holiday banyak akan ade ruang dan tataw nak diisi dengan ape . so , saya lebih prefer hari sekolah cam biase . sebab mase akan jadi cepat sangat . kol 930 kelas then 130 abes then sambung balik kek uliah kol 3 then sampai laa kol 4 balik balik umah dah gelap . so , rest rest jap wat keje skola then tido . haa ! kan cepat tuu . lu cuti ? bapak boringg ! sumer program ta best . haha . kejam tak ? tak kan ? 

ehh . tadi ade sowg pompuan nehh ehh sakit hati skrq lagi laaa . nak cari baloh ng aku apsal kau ? sial punye pompuan . bajett ko lawa ke ? pigiii dahhhh !!! bajet je neh . nak test marah lu ade pompuan gedik gituu . haha . okey laaa . tade nak share pape pom huhu


exam sayang,tunggu i taw!!!

. : suke minat sayang cinta: .

sape pandai beza antara suke minat sayang dan cinta neh bagaimana . tolom gtaw saya ? ape beza sume tuu . huhu . ape ituu suka ? apa ituu minat ? apa itu sayang ? dan apa itu cinta ? 

WHT !! saya selalu confiuss . yg mane satu suka dan minat . sayang dan cinta . =.= . jika saya cakap saya suka orang nehh adakah saya minat sayang dan cinta ? tentu tak kan ? so lu saya cakap saya minat kat orang nehh adakah saya juga dikatakan suka sayang dan cinta . pom tak ! okey yg ni plak . lu saya kate saya sayang oranggg nehh adakah saya cinta minat serta suke well hell ya kot ! dan cinta ? kusut . okey ! cinta paling top ranking sebab perasaan tuu tak leh nak terjemah . dan cinta neh pom ade byk . cinta pencipta cinta , cinta nabi , cinta ibubapa , cinta ilmu dan ecetera ecetera . bajett alim laa tulis nehh . pergh ! perangai macam munafiq belagak nak bagi intro ayat alim alim . tak bleh blah . <----well mengutuk diri sendiri ye . orang laen jgn terasa aww !

okey balik ke titik . apa komen tentang suka minat sayang dan cinta neh senarnye ? ade kaitan ke ? well hell . ade kot . ehh jap . aku neh dari tadi well hell well hell . nak sangat ke neraka ke ? wa tanak ! huhu . neh sumer pengaruh mr.kay yg coolio laa nehh . ayt die pergh ! mesti ade bullshit ape sume . secukup rase laa so jadik terpengaruh skeq skeq . credilah sama kau mr.kay ! 

alamak . berbalik terus ke titik balik . okey , bila kita suka mesti kita minatkan something about dia ke minat dulu baru suka ehh ? ntah saya pom tataw . okey . mulekan dgn minat dulu mesti suke kat die bilaa dah sukee mesti ade perasaan sayang bilaa dah sayang mesti dah cinta . okey ! totally salah dan ta berasas . tak ke ? agak laaaa . haha . so naty saya takleh nak cakap saya suka orang neh sebab naty orang tuu akan anggap saya sayang dan cinta dia sama . tentulah tidak ! alamak berbelit sudaa , bikin salah paham neh . umm WTV la sebab malas nak edit dah yg atas uhh . bagi saya . suka minat sayang cinta memam perkare yg beza tapi same . aik ? camne tuu ? camni beza sebab tahap tahap kita tertarik kat sesuatu tuu lain . ntah aku dah penim nehh . haha . 
okey saya suka --- , saya minat---- , saya sayang ----- , saya cinta ? mestilaa makayah saya ! haha . okey . se-ri-us . saya cinta tet tet tet tet tet . :)

well saya tataw nak cakap apa senarnye . dah pukol 3pagi tapi mate still on je cam lampu . tanak tutup agy . bukak fb pom letih dok berbalas kritikan bersama kriey dan amir . harap korang tak jumpe aku punye blog nehh . ekeke . aku gurau je kawan . lu ko jumpe blog aku . jgn terase aw . hahaha . okey ! tadi ade der sempoi nak berbalas kritikan ng aku . waa bolee tahan ko punye ayat der . kalah wa . haha . papepom wa like ur style der ! 

okelaa dah pagii . perut asew lapa dan mata akan ku pakse jugak bia pejam . kejam tak ? tak kan ? hehe . 

good morning mesia . skam mesia kol9 pagi dan jordan pkol3 pagii..

sepatotnye la ni i'm off to bed..esop tido straight!jangan sape kacau ! okey . good ~ haha

. : everything ? : .

well,kita beza..so apa kau kesaa dgan blog aku?suka hati aku laa nak tulis apa!ko pehal nak komen-komen.tak suka boleh blah.aku tak pakse ko bace pom.seyott betol orang nehh.well aku sakit hati pom tetap bace blog ko sebab tader orang yg sarcastic gilaa melainkan ko.so..blog ko tetap coolio..
pergh!takley blah doe!everyone have own way to expess their own rasa..so..suka hati laaa..okey?wa tak pakse sape sape bace wa punye blog!so..kepada yang ta puas hati dgan wa punya blog silaa jangan buka la ehh..anda tidak dialukan disini..wa tak perlukan follower sebab wa tulis pasa hidup wa dan tade kaitan dengan hidup orang lain..wa ta kacau ko punye blog!tlom laa der!!tak yah bajet laa..wa nak marah nehh..tapi wa bajet je wa nak marah tapi takpom senarnye..saje test ayat nak tengok pedas ke tak..lu pedas pedas wa tak makan..apa barang makan pedas..wat saket perut je..ik ik ik..
ade blog tu suka mancapap gilaa kot!!sakit perot terguling guling terbahak bahak aku bace..wakaka..memam best seyott ayat diaa..whut the hell laa..tapi best laa..wat hilang boring boring..
sejak dua tigaa menjak nehh tu laa kerja aku..bukak blog profession aku lu dimase borim..bukak blog orang dan komen komen..tapi bukan sume blog negatif banyak je blog positif..dan salah blog nehh the writer nehh write pasal bisness and banking..salah satu blog yang cukup memberi input jugak laa..dan aku sukaa writer tuu..sweet! aha ! 
well yeah! everyone nak share something kan..so aku bolee bace ornag ne camne camne lu aku bace blog dowang sumer..DR.phill..aha!sukaa..

okey brenti bab tuu..masuk bab separa seriuss skeq..nak tanye laa kan..camne nak buat orang ta suka kite? buat ala ala gedik ke?paling aku ta suke gedik gedik..nak buat ala ala jerk ke? aku tak reti..nak buat ala ala buduh sombong pom aku lagi laa tak reti..so ade sape sape yg tak suka aku tuu ade aku kesaa ke?lantakk ko laa..hahaha..

okey..stop..
nak pegi buat assgmnt!
my life as teenager is soo simple and saya budak kecik yg besaa dgan impian!

. : miss u DARL : .

rendu shibeng ! bem rendu umai dop ? mestii bem tak engat ko umai kan bem kan ? huhu . lu bem tak engat ko umai naty umai pijak kaki bem . huhu :')
bem engat agy dop kito wat mugo sopmo skali tyme dop asama mulo . tido skali , make skali , mandi skali , baloh skali sumo lah skali . huhu . renduuu !
bemm . umai engat sopmo pesan bem dan umai mintak maaf sangat sebab sebelum flight aritu dop jupo ng bem . huhu . tyme tuu umai sedeh sangat sebab sumo saem saem hok umai saye dop de nop jupo . sorii ehh bem ! umai harap naty kuar result neh bem dapat result wat molep . umai doakan kejayaan bem . okey ? sangat
renduuu kamoo shibemmmm !