“Hidup hanya ada erti pada yang bahagia.”

#lepak




Alhamdulillah, dalam tension tension study. tak sangka bleh plak aku g lepak rumah member arab aku. #now

tak sangka jugak die baik sangat. family die yang happening. penat aku layan empat beradek perempuan yang banyak cakap. Reenat, Sawsan, Dalia, Eman dan Reem. even bahase arab aku terabur, but semakin lame aku rase ade improvement la dengan bahase arab ammiah aku. kami berbual bual sehingga saket perut tergelak. damn, i miss this warm-family-lovely-situation. damn bahase mat saleh terabur. :\

bismillah

sudah lame aku tak mengapdet something kat sini. busy kesane kemari. anak yang tu sakit yang ni demam, cewah.

kau,aku,kite. kalau tak buat salah takkan nye nak rase berjaye. ye dok?
so hari ni aku nak story something. aku ni kalau nak kire berjaye memang haram laaa banyak yang gagal. tapi bukan semuaa orang yang bleh rase nikmat gagal,nikmat mengalir airmate sakit kegagalan tu. bukan aku nak suruh kau gagal. bukan. tapi kat sini aku nak cakap, Allah ajar dekat situ, erti sabar itu, erti jangan putus asa, erti kegagalan.
dekat sini, kau akan rase Allah itu ade. bile kau berjaye kelak, rase tu sangat lahh nikmat. so kan best gagal. just jangan berenti usahe, Dia tengok usahe kite. semua ini guru kite. for a better life. meaning of life. dunya is not the place for looser.

k,
gtg.
goodluck for final.
Amin.

k dah bai.

RIP

Rest in Peace buat saudara Illham Ellani.


hari ni , Irbid mendung. sayu je ase

kematian.
yeah, dalam sehari tu malaikat always menjenguk menunggu untuk mengambil nyawa kite.
adakah tyme tu kite dalam iman? atau dalam bergelak ketawa? atau dalam kemaksiatan. Allah..

and now

apa sangat amalan ya Tuhan melainkan hanya dosa yang menggunung,
maksiat.
Allah..
berat rasa untuk memikul dosa dosa ini.
aku masih tak bersedia untuk bertemu denganMu kerana aku malu apa yang akan dipersembahkan kepadaMu. kosong.

permudahkanlah jalanku.


here, coretan terakhir arwah. ringkas dan maksud tersirat.

doakan aku menjadi baik. amin,

new me

ehem,



silaaaa tengok headerrr aku yang comey..buat sendiri..okey sedikit tipu..hahahahaha

Happy becoming birthday XD




mende alah ni wajib laa kan..hahahaha..last minute plannn





sedikit tepung,,act baling dekat die dekat setengah plastik..hikXD







anddd this is the mangsaaa..pemiliknyee lah..hahahaha



Done!

Happy birthday to you.
May Allah bless you.
terpakse wish awal sbb takot nnti ade je yg report dekat ummi. hiksXD
k bye,

Tentang perasaan

kenapa senyap ?
kenapa diam ?
kenapa tak kongsi ?
kenapa tak cerita ?
entah.
tak semua boleh dikongsi.
tak semua boleh diluah , boleh dicerita
ada perkara yang perlu dihadapi ditelan sendiri.
diluah takut membuka aib, dicerita takut dijaja kelak.
dengan manusia , lidah sangat kelu .
walaupun hati sangat ingin berbicara .
tiada kata mampu menzahirkan segala rasa .
denganNYA , bibirku kaku .
tiada kata mampu terucap .
yakin ,
DIA sudah sangat tahu ,
hati sebak dada terase berat ,
yakin ,
DIA sudah sangat mengerti .
hanya doa menzahirkan

'Ya Allah , berilah kekuatan untuk menghadapi semua ini'


Tuhan...


Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
Kepada manusia yang alpa jua buta
Lalu terheretlah aku dilorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi kian parah

Semalam sudah sampai kepenghujungnya
Kisah seribu duka ku harap sudah berlalu
Tak ingin lagi kuulangi kembali
Gerak dosa yang menghiris hati

Tuhan dosa ku menggunung tinggi
Tapi rahmat-Mu melangit luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmat-Mu di bumi

Tuhan walau taubat sering kumungkir
Namun pengampunan-Mu tak pernah bertepi
Bila selangkah kurapat pada-Mu
Seribu langkah Kau rapat padaku

Tuhan dosa ku menggunung tinggi
Tapi rahmat-Mu melangit luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmat-Mu di bumi


Regard,
Humaira' Ibrahim
Irbid
21/10/2011

pesanan untuk wanita

1. Urusan pertama yang ditanyakan pada hari akhirat nanti ialah mengenai solat dan mengenai urusan suaminya (apakah ia menjalankan kewajipannya atau tidak).


2. Apabila wanita itu lari dari rumah suaminya maka tidak diterima solatnya sehingga kembali ia dan menghulurkan tangannya kepada suaminya (meminta ampun).


3. Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi agar mereka tercium bau harumnya maka dia adalah perempuan zina dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina.


4. Sebaik-baik wanita ialah tinggal di rumah, tidak keluar kecuali atas urusan yang mustahak. Wanita yang keluar rumah akan dipesonakan oleh iblis. Sabda Nabi s.a.w., “Perempuan itu aurat, maka apabila ia keluar mendongak syaitan memandang akan dia.”


5. Haram bagi wanita melihat lelaki sebagaimana lelaki haram melihat wanita yang halal nikah (kecuali dalam urusan menuntut ilmu dan berjual beli).


6. Diriwayatkan bahawa pada suatu hari ketika Rasulullah s.a.w. bersama isteri-isterinya (Ummu Salamah r.ha. dan Maimunah r.ha.), datang seorang sahabat yang buta matanya (Ibnu Maktum) Rasulullah s.a.w. menyuruh isteri-isterinya masuk ke dalam. Bertanya Ummu Salamah, “Bukankah orang itu tidak dapat melihat kami, Ya Rasulullah ?” Rasulullah s.a.w. menjawab, “Bukankah kamu dapat melihatnya.”


7. Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaan berhias (bukan untuk suami dan mahramnya) adalah seumpama gelap-gelita pada hari Qiamat tiada Nur baginya.


8. Mana-mana wanita yang bermasam muka menyebabkan tersinggung suaminya, maka wanita itu dimurkai Allah sehingga ia bermanis muka dan tersenyum mesra pada suaminya.


9. Tidak boleh seorang isteri mengerjakan puasa sunat kalau suaminya ada di rumah serta tidak mengizinkan dia berpuasa.


10. Hendaklah isteri berpuas hati (redha) dengan suaminya yang telah dijodohkan oleh Allah, sama ada miskin atau kaya.


11. Perempuan tidak berhak keluar dari rumahnya melainkan jika terpaksa(kerana sesuatu urusan yang mustahak) dan ia juga tidak berhak melalui jalan lalu lalang melainkan di tepi-tepinya.


12. Apabila memanggil lelaki akan isterinya ke tempat tidur tetapi ditolaknya hingga marahlah suaminya, akan tidurlah wanita itu dalam laknat oleh malaikat ke pagi.


13. Wanita-wanita yang menggunakan lidahnya untuk menyakiti hati suaminya, ia akan mendapat laknat dan kemurkaan Allah, laknat malaikat juga laknat manusia sekalian.


14. Tidak harus seseorang manusia sujud kepada manusia dan jika diharuskan, maka akan aku perintahkan semua kaum wanita sujud pada suaminya kerana membesarkan dan memuliakan hak-hak suami mereka.


15. Wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya pada hari Qiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat ke belakang lehernya.


16. “Aku lihat api neraka, tidak pernah aku lihat seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita.” Rasulullah s.a.w. ditanyai, “Mengapa demikian Ya Rasulullah?” Jawab Rasulullah s.a.w. “Wanita mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ehsannya. Jika engkau berbuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia masih belum rasa berpuas hati dan cukup.”


17. “Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri dari kaum wanita.” Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka, “Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir?” Jawab Nabi s.a.w. “Tidak, mereka ini ialah mereka yang tidak bersyukur akan nikmat suaminya, sesungguhnya tiap-tiap seorang kamu adalah dalam nikmat suaminya.”


18. Keadaan wanita 10 kali ganda seorang lelaki di dalam neraka dan 2 kali ganda seorang lelaki di dalam syurga.


19. “Kebanyakan wanita itu adalah isi neraka dan kayu api.” Hazrat Aishah bertanya, “Mengapa wahai Rasulullah s.a.w.?” Jawab Rasulullah s.a.w.:
a. Kerana kebanyakan perempuan itu tidak sabar dalam menghadapi kesusahan, kesakitan dan cubaan seperti kesakitan melahirkan anak, mendidik anak-anak dan melayani suami serta melakukan kerja-kerja rumah.
b. Tiada memuji (bersyukur) di atas kemurahan Allah yang didatangkan melalui suaminya. (Jarang terdapat orang perempuan yang mahu mengucapkan terima kasih di atas pemberian suaminya.)
c. Sering mengkufurkan (ingkar) terhadap nikmat Allah. (Contohnya: Apabila berlaku sesuatu pertengkaran ada isteri yang berkata sudah 10 tahun kahwin dengan awak tidak ada apa-apa pun.)
d. Gemar bercakap perkara yang sia-sia yang berdosa. (Contohnya: Bercakap mengenai perabot-perabot rumah yang tidak perlu dan mengumpat.)
e. Kurang akal dan kurang ilmu pengetahuannya dalam agama iaitu mereka sering tertipu atau terpengaruh dengan pujuk rayu lelaki,rakan-rakan, alam sekeliling dan suasana serta kemewahan lahiriah.


20. Dari Ali bin Abi Talib r.a.: Aku dengar Rasulullah s.a.w. bersabda, “Tiga golongan dari umatku akan mengisi neraka jahanam selama 7 kali umur dunia. Mereka itu adalah:”
a. Orang yang gemuk tapi kurus
b. Orang yang berpakaian tetapi telanjang
c. Orang yang alim tapi jahil
* Adapun yang gemuk tapi kurus itu ialah wanita yang sihat tubuh badannya tetapi kurang ibadat.
* Orang yang berpakaian tetapi telanjang ialah wanita yang cukup pakaiannya tetapi tidak taat agama.
* Orang yang alim tapi jahil ialah ulama yang menghalalkan yang haram kerana kepentingan peribadi.


21. Asma’ binti Karizah Fazari r.ha. diriwayatkan telah berkata kepada puterinya pada hari perkahwinan anaknya itu, “Wahai anakku, kini engkau akan keluar dari sarang di mana engkau dibesarkan. Engkau akan berpindah ke sebuah rumah dan hamparan yang belum engkau kenali. Itulah suami mu. Jadilah engkau tanah bagi suami mu (taat perintahnya) dan ia akan menjadi langit bagi mu (tempat bernaung). Jadilah engkau sebagai lantai supaya ia dapat menjadi tiangnya. Jangan engkau bebani dia dengan berbagai kesukaran kerana itu akan memungkinkan ia meninggalkan mu. Kalau ia mendekatimu, dekatilah ia dan jika ia menjauhi mu maka jauhilah ia dengan baik. Peliharalah benar-benar suami mu itu akan hidungnya, pendengarannya, matanya dan lain-lain. Janganlah pula ia mendengar melainkan yang enak dan janganlah ia melihat melainkan yang indah sahaja pada dirimu.


22. Pesanan Luqman kepada anaknya, “Sepanjang hidupku, aku hanya memilih 8 kalimah dari pusaka para Nabi yang lalu iaitu:”
a. Apabila engkau sedang solat kepada Allah SWT maka jagalah baik-baik fikiran mu.
b. Apabila engkau berada di rumah orang lain, maka jagalah pandangan mu.
c. Apabila engkau berada di tengah-tengah majlis maka jagalah lidah mu.
d. Apabila engkau hadir dalam jamuan makan maka jagalah perangai mu.
e. Ingat kepada Allah SWT
f. Lupakan budi baik mu pada orang lain.
g. Lupakan semua kesalahan orang lain terhadap mu.
h. Ingat kepada mati.


23. Perkara-perkara yang menjadikan wanita itu derhaka kepada suaminya seperti tersebut di dalam kitab Muhimmah:
a. Menghalang suami dari bersuka-suka dengan dirinya sama ada untuk jimak atau menyentuh mana-mana bahagian tubuhnya.
b. Keluar rumah tanpa izin suami sama ada ketika suami ada di rumah atau pun tidak.
c. Keluar rumah kerana belajar ilmu yang bukan ilmu Fardhu Ain.
Dibolehkan keluar untuk belajar ilmu Fardhu Ain jika suaminya tidak mampu mengajar.
d. Enggan berpindah (berhijrah) bersama suaminya.
e. Mengunci pintu, tidak membenarkan suami masuk ke rumah ketika suami ingin masuk.
f. Memasam muka ketika berhadapan dengan suami.
g. Minta talak.
h. Berpaling atau membelakangi suami ketika bercakap.
i. Menyakiti hati suami sama ada dengan perkataan atau perbuatan.
j. Meninggalkan tempat tidur tanpa izin.
k. Membenarkan orang lain masuk ke dalam rumah sedangkan ia tidak disukai oleh suaminya.


24. Wajib bagi wanita:
a. Mengekalkan malu pada suaminya.
b. Merendahkan (menundukkan) mata ketika berpandangan.
c. Mengikut kata-kata dan suruhannya.
d. Dengar dan diam ketika suami berkata-kata.
e. Berdiri menyambut kedatangannya.
f. Berdiri menghantar pemergiannya.
g. Hadir bersamanya ketika masuk tidur.
h. Memakai bau-bauan yang harum untuk suaminya.
i. Membersihkan dan menghilangkan bau mulut untuk suaminya.
j. Berhias ketika hadirnya dan tinggalkan hiasan ketika tiadanya.
k. Tiada khianat ketika tiada suaminya.
l. Memuliakan keluarga suaminya.
m. Memandang pemberian suaminya yang kecil sebagai besar dan berharga.
n. Ketahuilah, syurga dan neraka bagi seorang wanita itu bergantung pada redha atau tidaknya suami

kala sepi

tiada kata..mungkin aku sudah lari dari fitrah..terase bagaikan sesuatu yang hilang..mungkinkah imanku? duhai, aku tak daya..

i stand by you

Lyrics | Pretenders lyrics - I'll Stand By You lyrics



cc: some called friend :')

been silence

hello peeps

entry ni tade kene mengena dengan hidup korang so fell free to close tabs blog aku.

lame kan aku tak menconteng kat sini.
well, busy dengan hidup yang tak terurus,busy dengan orang yang macam macam kerenah dan ragam, busy dengan dunia yang semakin gila kuasa, pergh ayat!haha

and well, i miss my home so damn. g usha usha tiket. rase macam nak balik je.
sape kate belajar dekat oversea ni best? kalau jenis yang homesick baik jangan datang sini. menyusahkan orang nanti. kehkehkeh. nak nak yang macam aku ni.

tapi, act dekat sini lah aku belajar erti susah. erti nak cari makan tu bukan senang. bilaa tadee duit buat lahh entry poyo poyo macam ni kan.

act jugak, aku tade mende nak kongsi. just my ordinary life. nothing. kalau tulis berjela kang nanti keluarlah ayat tak sopan aku. nanti tak thiqoh plak.


dann semalam aku mimpi kau mati. entah lah, semoga kau panjang umur. orang orang cakap kalau kita mimpi orang yang kita sayang tu mati tafsirannyaa orang tuu panjang umur. Allah lebih mengetahui. but serius, kau orang keduaa aku mimpi sedemikian. dulu aku mimpi umi aku yang mati. sampaikan aku nangis dalam tidur. semoga kalian semua yang aku sayang sentiase dalam rahmat Allah. aku seorang insan yang hina dina. tapi aku tahu disuatu sudut Allah itu Maha Pengampun


k bye.



regards,
Humaira' Ibrahim

Aih , pantang betol lah

Aku panas hati nih .

pantang betol aku kalau tegur andd senyum dekat orang but orang tuh reply dengan muke buat buat tak nampak . dasar sombong -.-

Aku panas hati dengan semuaa orang hari ni .

k bye,

rasa macam nak tampar

the word of ------> SO? OO EK? Tak tanya pun.



Calon 1
Wey...meh meh la nak cerita ni. Tadi aku pergi shopping, tengah Sale barang murah-murah gila wey. Ni haa aku beli baju ni....3 helai 2 hinggit je wey. Korang pergi lah beli sementara masih ada ni. Baju macam-macam corak! Betul tak tipu..jom la. esok aku teman korang shopping.

Responded: Oo ek..

Calon 2
Eeee Yes..kita happy sangat. kita bersyukur sangat even result exam kita tak berapa bagus tapi lulus semua. Alhamdulillah. gembira nya. syukur sangat. mak bapak kita tak bangga tapi kta bersyukur sebab at least kita tak payah repeat. and boleh grad sama-sama dengan korang. :)

Responded: Owh..Tak tanya pun.

Calon 3
Lately boyfriend kita romantic je. asyik bagi bunga and present je lepas kita merajuk hari tu sebab dia lupa hari manis kitorang. tapi takpe lah kita maafkan dia. nak gaduh lama-lama pun tak best jugak kan. apa pendapat kau? patut kita merajuk lama lagi ke untuk hukum dia sebab dia lupa birthday and anniversary kita. hmm? apa pendapat?

Responded: Entah. (lepas tu terus blah)

Calon 4
ish tadi accident plak. habis kereta aku kemek. mana lah nak dapat duit nak repair. sighh.

Responded: So?

Rasa sakit hati tak orang respond macam ni? Lagi-lagi kalau kawan rapat kita buat macam ni. Mesti lah suka duka tu kita nak kongsi dengan orang yang kita rapat. Tapi rasa kecik hati dan sedih la bila orang kita fikir nak kongsi respond macam tahi. Lagi sakit hati kalau kita cerita excited sangat nak share benda-benda best tapi... dapat SO? SO? SO?

ah kenyangnya makan.... SO?
handsome nya Datuk K... SO?
aih rasa nak terberak..SO?
hari ni rasa tak sihat la....SO?
anjing tu berak tak lawas..SO?
mak aku baru je meninggal..SO?

Apa yang nak SO SO sangat ni? Kenapa, baru belajar alphabet S dan O ke. Duk SO SO sangat ni. Just imagine..orang sedih luahkan perasaan dengan penuh emosi tapi dapat respond SO? OO EK? OOO OKAY LA TU, TAK TANYA PUN. Bodoh gila siapa yang yang ada habit macam ni. Jangan marah la kalau orang kata mak bapak kau tak ajar. Memang terbukti mak bapak tak ajar kalau takde budibahasa macam ni. SO jangan lah malukan mak bapak dengan berperilaku macam ni. Orang cakap baik-baik, kita balas yang baik. Ini semua nak SO SO. Bodoh gila.

Jadi tak best nak bual and gossiping sebab ada perangai huduh macam ni. Macam mana suatu conversation tu nak jadi best kalau semua benda yang kita nak kongsi..dibalas OOO EK! SO. OO TAK TANYA PUN. OKAY LA TU. Memang hancur lah kalau orang macam kerja kat khidmat pelanggan dan company pun akan bungkus kalau dapat pekerja SO ni.

Assalamualaikum, saya nak tanya...hari tu saya ada beli kerusi kat sini tapi patah la.

Khidmat pelanggan yang bodoh:
SO? OO EK.

Khidmat pelanggan yang pandai:
Ye cik. maaf atas kesulitan. cik bawa kerusi tu ke sini dan kita tukar dengan yang baru. Maaf sangat cik.

Happy reading and have a nice day.. :) SO?





kopipes : mynameisname :) SO?


k byee , SO? HAHAHAA

#256.

masih tiada masa untuk berbicara dan berkata kata secara puitis dalam ruangan ini . dann sedang enak di medium lain . mediumm yang tiadaa siapa yang boleh faham ,

tuii , pelik jee bunyi ayat aku ni . cam geli plak .


okey peeps ,

goodnight , jangan lupaa basuh kaki sebelum tidoo , kang ta pasal mimpi ntahpape kann .

k lah , Tahun duaa lebih mencabarrr . semangat !

starting new

esok aku tulis panjang . goodnight Lovess :D

esok aku nak tulis pasal kau boley ?

countdown to EidFitr


Ah. semakin terase. dan semuaaa buat hal. solution, aku nak duk senyap. kalau lah orang faham ape yang aku rase ni. Ahhh , sedihh gileee.

lagi 3 hari nak raye. anddd, tadi pergi bawak diri, lepakk dengan ahli rumaaa. Ahh, orang tengah nak kejar Lailatul Qadr, ko bajet sedih apsal? adei.

Hmmm, serius, sedihhh. orang lain duk gelak gelak dengan family, packing packing barang nak balik kampung. adei



okey dah. tanak cakap banyak daa. seriusss hari ni teruk sangattt T_____T






sambut raye dengan mende ni pun jadi lahh :')






Happy Fasting and Ramadhan Kareeem

Eid Fitr Saidah . insyaAllah



zaman budak budak

okey peeps , hari ni rase nak menulis secare serius skeq . sbb , bosan . andd tetibe terengat mase zaman budak2 dulu . nak banding dengan budak budak zaman sekarang . serius , memang lain sangat .

budak2 yg lahir pd thn 70/80/90an mesti ingat mase skola rendah dulu:-


* kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.
salesman susu pon camtu gak.

* kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku. tak pernah bace pun, saje nak penuhkan list. then dapat sijil.

* RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm. kadang kadang amik air kotak je. balik sakit perut. kahkah

* pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

* main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

* pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

* cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.

* bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

* time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

* main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

* jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

* takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

* balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.

* Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

* Siri kartun; dragon ball , keluangman , power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban,kamen rider dan mcm lg. ingat lagi mase aku kecik2 dulu sanggup ta g skulaa hari Ahad tu sbb tanak miss tgok Dragon Ball. pehh !

* petang2 pegi hujung kampung terjun sungai. balik kene babap dengan umi. sekrang sungai tu dah kotor. tak leh nak mndi daa.

* main baling baling tin susu , balik rumah tyme maghrib . satu kampung lak tuu join . memang baik gile dengan budak budak kampung dulu . main plak dalam ladang getah nenek.

* pegi skula naik beskal, adik adik aku sekarang mane nak daa naik beskal ni. pegi berhantar berambik lak tu pastu tuesyen lak.


jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni..asyik ngadap tv n ps.. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent.



kenangan je semua ni. nasib baik jugak aku nakal mase budak budak , tyme dah besar panjang ni kalau ingat balik gelak sorang sorang . adoiii


k dah bai !

kidding






LOLessss .

semakin dekat

Ah. Puase dah nak habes daa. amalan masih ditakuk lame. tadek perubahan. nak tunggu malaikat turun dari langit ke baru nak berubah? okey. tak perlu



then, rayeee. Ahhh. dah buat plan, lepas balik semyang raye, balik umah, duk syap tido. ta yaa buat pape. sobs~


sedih jugak raye diperantauan ni.

k dah bai!

tasjil madah


semuaa orang hangin pasal syukbah tetibe banyak reserve untuk budak budak juniors tahun ni . pergh ! tapi aku , alhamdulillah dengan jasa Orange internet 8mb , sempat tasjil 6 madah dalam masa 2 saat je . berbaloi bayar lebih untuk Orange (time tak buat hal kan) . tapi sekarang macam semakin takot plak tengok madah madah yang aku amik tu . macam tak yakin diri plak .


okey ni madah aku untuk sem ni .








pheeeeww , kelas berderet sampaikan ade satu kelas aku kene duduk dalam kelas tu untuk 3 jam . ergh !


doakan permudahkan segala urusan aku . Ya Tuhan .


k daa , bai ! nak renovate bilik . bosan

الوضع تحت المرقبة

demmit ! waaaaa , takot lahhhh .

sem depan kene lebih struggle . gila gilaa punyaa struggle . siapa boley tolong aku ? please help meeeeeee . sobss

tu laa , malas sangat kan ?

dah dah laa main main , pasni kene lebih serious okeh ?

k , dah bai !

Half Ramadhan

cepat . ye dak ?


Alquran sampai mane ?
Qiam bape kali ?
Teraweh penuh tak ?


Ahh :/


Empty=kosong=zero


k dah bai !

Notatapakkaki : Jalan baik baik , balik Malaysia jangan lupa Jordan plak . kehkeh

pssst!



mengong sikit lagi lah :/

tengok mende ni buat aku sakit perut gelak . lantak korang laa lau ini tak lawak . ini lawak ukeiiii

ouh ouh ! pagi tadi ade delivery subuh . thank , sweet lah you !

Salam Ramadhan Kareem yang ke 10 . 20 to go

andd , Ramadhan 11 without you . t___________t

ahh ! ta yaa nak sedih sangat lah ! simpan nak leleh nanti Hari Lebaran nanti . -.-''

k daa , bai !





p/s ; love you everyone ! thank being so nice .

entry emo sempena semua dah nak balik Malaysia

ohhh , dehek laaa . semuaa dah slow slow angkat kaki pulang ke tanah air . aku taktau siapa yang masih tinggal . sib bek housemate semua tak balik . blehh laa kan nak buat geng nak reka resepi resepu biskut raya alaa arab . nguu ~


sadis ;/


sabar lah hati . sabar lah hati . sabar lah hati .

tahun depan baru ade ummmmphh skeq kan ? kate nak jadi anak perantau , bile lagi kan nak dapat pengalaman camni . t nak citew kat anak anak plak . cewah .


ummi ayah , along rinduu . tapi kena tahan la kan ?


adik adik , tahun ni kaklong takleyy nak berebut rebut makanan dengan korang tyme berbukak puase and , takleyy nak bagi duit raye kat korang . selamat duit kaklong tahun ni . kehkeh
tapi serius sekarang takleh nak skype sangat ngan korang , sebab nnti kaklong mesti akan leleh . adoi , budak manje tol aaa . big fat brattt . boooo~



rinduu gilee dekat budak ni . mase berangkat sini budak ni baby lagi . skang dah nak berjalan daa . hukhuk :'D . big fat girl plus comey geramm gile nak gigit+cubit pipi . kamu comey sangat deqqq !




the rest of family , i miss you guys ! a lot for sure .


anda tersayang , semoga tabah ye . tapi lau buat keputusan last minit nak balik , balik lah . family lebih memerlukan ;) *pujuk diri*


kakak , balik elok elok . i'm gonna miss yuhh sista ! sebulan lebih tak jumpe . wuuwuuuu . rase macam kene tinggal laa plakk . u're the only 'family' i have here :')
bawakkan ole ole untuk aku . tau ?



everyone , i wish you'ols in happiness and in His bless . Ramadhan Kareem .


::p/s:: peeps ! sila beli paper Utusan Malaysia , ne tau muke aku ade . kehkeh , impian aku dari darjah enam nak buat Salam Perantauan tak sangka tercapai !


Alhamdulillah , atas segala nikmat yang Engkau berikan . aku seharusnya lebih bersyukur kerana Ramadhan kali ini aku masih bernafas dan harus sedar sekeliling aku menyayangi aku .


okey dah bai ! nak g leleh japp :'D

roh yang pulang ke bumi

sat g exam . final exam yuu . anddd dah malass daa nak study . hampeh tol !

tetibe rinduu dekat orang yang dah mati . tak kesaa laaa 'mati' atau mati . rinduu . hmmm , banyak dosa aku buat dekat manusia sebenarnya . anddd , hope Ramadhan kali ini , sangat bermakna bagi ku .

have a story to tell u'ols . kawan aku cakap , lau bulan puase ni semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon dekat Allah untuk pulang ke Bumi . ade yang dibenarkan pulang ke bumi dan ade yang tak . yang dibenarkan tuu of course laaa kan ruh yang baik , kerana amalan baik mereka semasa hidup ataupun ada penjamin2 yang mendoakan mereka .

siapa penjamin tuu ? kite . yup :)

andd , then apabilaa roh yang bleh balik dekat dunia ni ,

first thing yang diorang akan buat adalah pergi ke tanah perkuburan untuk tengok balik jasad diorang .


*lau pas teraweh balik ikut shortcut lalu tepi kubur lau ade teserempak dengan orang yang dah meninggal tuu , jangan risau . tuu roh baik . mungkin Tok Ayah , Tok Chik kamu . keke*


okey sambung citew . hahahaha


second thing diorang akan pergi ke rumah anak anak diorang , orang yang mendapat harta pusaka diorang , dan ke rumah yang mendoakan diorang dengan harapan orang yang diorang lawati tuu memberi hadiah *bace : sentiase mendoakan mereka* untuk dibuat bekalan mereka .
perkara ini berterusan sampai laaa tibanya Hari Raya Eid Fitri . pada saat ini diorang have to say goodbye dekat jasad diorang dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka yang masih hidup :)

kat sini kita dapat lihat dan diberitahu hikmahh adenye alam kubur . Alam yang mana membuktikan Allah itu Maha Penyayang . Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup . kan happy lau kita dah mati tapi tetap diberi bekalan nnti . siapa yang memberi bekalan ?

1. anak anak yang soleh
2. ilmu bermanfaat
3. amal jariah

goodluck everyone . semoga nnti kita masih mendapat bekalan2 seperti ini .

highlight : study bukan kerana exam , tetapi kerana ilmu .

okey dah bai !

iktisad islami waiting . Allah hummainna najihin fil imtihan . Amiinn :)


i'm dead

sure ,

i'm thought this blog should be deleted or something like private kan terus sebab nye dah terabai cam hape daa .

mungkin dah tade rase macam nak share dengan org daa . lets it keep in my draft only . sorry guys
better jadi pemerhati kepade dunia yang semakin gile ini . huhu , hiperbola ;)

mungkin nnti i'm back :)

bye peeps !

happy fasting everyone .

hargai nikmat bersahur dan berbuka bersama family anda :)

off

sedang enak di medium lain..sekiann..

raikan Ramadhan di Irbid..not bad..kot..ngahahahaha

okey dah bai !

ngahaha

pergi kat google ,

then taip 'who the cutest'

then tekan i'm feeling lucky

then silaaa bangga diri . hahahahaha

final

okey..


bace buku ngantuk..
bukak muka buku tak pulak ngantuk..jadahh

dah dah laaaa..
tolong rajin skeq bleh ? final exam dah menjengukkk anddd Ramadhan kareem pun samaaa..Ya Allah , panjangkan lahh umur ku untuk Ramadhan kali ni..huhu..aminn..

okey dah bai !

i'm backkk


bile tade tenet tu laa keje aku . hahahaha . tade life . tapi okey je . ade peneman laenn . ngehngehngehh andddd yeahhhhh ! hai blogger ;) its a long tyme huh no see you guys ! anddd aku pun rase dah lame tak merapuu merabannn disini . ohhh rindu ! -___-'

tade laa kempunan sangat , tapi tu laaa . banyak mende terjadi . dua dua ruang aku terabai . haiss . sorryyyy ;<

tapiiiii , tapiii kan , bile tade tenet ni rase tenang skeq , kenape ? sebabnyee tade nak fikir sangat masalah duniaa . hahaha . poyo je . seriously terputus dari dunia luar . hahahaha . tatau ape yang berlaku *okey tipu skeq* . keke

sekarang kawan kawan aku semuaaa dah kalut nak pulang ke tanah air . seminggu pertama bulan Ramadhan ni bumi Jordan akan kekurangan populasi Melayu . dan yang tinggal hanyalahh orang orang tabah ;P .
semoga raye kali ini membri seribu erti kat aku . woit ! puase pun belum kalut daaa nak rayeee minahh ni . hailaa hailaaaa . ni kes ta saba nak buat kuih raye laaa nii . ngeh ngehh !

anddd , sekarang jugak telah selamat berpindah ke rumah baruu . biar sederhane asalkan bahagiaa . hahahaha . dah tanak cite panjang sal pindahh . dah bosan daa dengar . kann ?

okey , paling dekat ng aku sekarang , semuaa orang dah nak jadi seriusss . nak jadi matang . sampaikan dengan sekeliling pun dah jarang nak tegur . agak aaa wey . kalau nak kearah matang ni perlu jadi senyap eh ? hey , jangan nak komen sangat laahh kite ni , mungkin aku pun akan . just tak sampai mase lagi nak fikir macam tuu . entah la kan . aku just ta faham . takot ahh nak matured lau camtu sebab lau matured kene jadi senyap , kene menyendiri dan jarang bercakap . ke lain orang lain die punye care ? memang laa kan . hadoiiii . itupun mauu bilang ka ? okey dah stop cukup enufff said . fikir positif skeq :)

okey , dahhh . ade satu kisah aku nak share . manusia ni akan pandang atas bile ditimpa susahh baru nak menadah tangan meminta doa . kan ? ke ade salah aku cakap ni . huuuu~

kat sini nak share laa satu analogi la kan .

kisah dua syiling dan batu :)


ade 2 orang pekerja bangunan , si A dan si B.
si A ni nak suruh si B ambikkan simen bawak naik atas tapi si B ni asyik dengan keje die kat bawah . so , si A ni pun dapat idea untuk menarik perhatian si B ni . si A membaling duit syiling ke bawah tetapi si B tu kutip duit dan simpan tanpa mencari siapa yang melemparkan duit itu . si A lagi sekali mengulangi perbuatan itu tetapi hasilnye tetap same andd lastly , si A mengambil batu kecik dan membaling batu tersebut kearah si B . anddd baru lahh si B ni mendongak mencarii siapaa yang membaling batu tersebut .


faham ? takk ? lantakk aahh nak faham ke takk tapi dengan analogi ni nak cakap bile dapat sesuatu kesenangan kite akan lupe andd tak hiraukan siapa yang bagi kesenangan tersebut but bile dah ditimpa kesusahan baru nak cari ape punca . tapi bersyukur lahh sebab tanpe diberi kesusahan kite takkan sedar . kan ?


dah laaa , aku ngantukk . tadi buat nasik goreng untuk dia tapi tatau jadi ape . haihhh , cuti ni kene belajar masakk . :) insyaAllah . i will . ngeee


okey dah bai !

cari jalan sebenar

dimana ? bagaimana nak mula kan ?

sesiapa ?


bantuu saya !

ohh ?

kenape cincin kawen tersarung kat jari manis ?

okey , kenape eh . aku terbace entry someone ni .

okey lets see why .

perlukan kerjasame kamu kamu untuk buat .


first , satukan kedua tangan kamu , tekuk jari tengah dimasukkan kedalam dan 4 jari lain ditemukan hujng hujung nya .

biar jadi macam ni






permainan dimulakan : 5 pasang jari tapi hanya sepasang yang tak boleh dipisahkan .

1 ; cuba bukak ibu jari anda , ibu jari boleh dibukak kerana ia mewakili orang tua . manusia mengalami sakit dan kematian , oleh kerana itu , orang tua kita juga akan pergi meningalkan kita suatu hari nanti .

2 ; tutup kembali ibu jari anda , dan bukak jari telunjuk anda . jari telunjuk mewakili saudara kita (abang , kakak , adik) . mereka akan memiliki keluarga sendiri dan meninggalkan kita suatu hari nanti .

3 ; sekarang tutup jari telunjuk anda dan buka jari kelingking kamu . jari ini mewakili anak anak anda . cepat atau lambat , mereka pasti akan berkeluarga sendiri dan akan meninggalkan kita .

4 ; then for the last , tutup jari kelingking dan bukak jari manis kamu dimana cincin perkahwinan disarungkan (ohh yang mana memilikinya la kan) . boleh bukak tak ? tak boleh kan . sebab nye , itulah mewakili suami isteri . selama hidup kamu dan pasangan kamu akan terus melekat antara satu same lain . tak boleh pisah . sehidup semati :)

credit to : hasnida . pomot link kat wall . hahahahaha
andd sorry , aku tade tyme kau perlukan someone . huhu .



habes satu fasa exam , tinggal lagi 6 paper . insyaAllah kheir :)

okey dah bai !

pindah rumah = penat plus letih = tok cekak

assalamualaikum...
okey , lame ye ta post kat sini . so , sementara sempat ni , curi mase jap . sekarang sedang-sangat-sibuk-tak-sibuk-sangat-pun-tapi-buat-buat-sibuk dengan kelas plus plus tambah dengan pindah rumah plus double plus plus exam yang agak-tade-la-berderet-sangat-tapi-berderet-la-jugak sampaikan tak sempat nak update kakah ni . ecee , bajet je . padahal memang tatau nak stury-mory ape . wek .

okey , bab kelas tuu takyah cite ahh , penat sebab banyak gap antara satu kelas ke kelas yang seterusnya . err , nak cakap kat sini , penat ahh tunggu kelas . habes tempat aku lepakk sengsorang bawah pokok betik , zaiton , kurma dan tempat tempat yang layak dilepakk . keke . nak balik rase macam bazirkan tenage je . so , tunggu je laa macam tunggul -.-

habes satu , bab exam plak , semakin malas adela nak menghafal . aku pun tak faham , kenape jadi letih sangat . okey , alasan ohh alasan . malas tuu cakap laaa malasssss ! hadoi . jangan ye . kang tak pasal kene tarik elaun tiap bulan oleh bos besaww eden . huhuu . tamao tamao !

okey dah , pindah rumaaa , okey , best . penat gilaa ahh . dengan panas nye . adoi . cukup lahh sekali je aku nak kene pindah . tamao daa pindaa pindaaa .


dah tu je . sekian , wassalam :)

quizilla 1 : are you in love

my result is : Your confused. You think you like him/her one day, then the next day you don't. Or maybe you're just telling yourself that you don't like him/her, because yout think that you guys wouldn't work out. All I can say is that you might not love this person... but you do like this person a little more than just a friend. All I can say is follow your heart. Not the words of others.


aku : erkk ?
lets do somemore . wuuwuu~

L


adoyay , tolong buat L kat atas kepale kau tuu sebab kau malas ! ergh ! jangan malas ye Humaira'~

macam mana kalau.....

okey , macam mane la kan , kalau la kan , ade sorang ni la kan , die kan , *deyy , asyik kan kan ni asal ?

okey , terus ke titik ,

aku la kan , aku nak tanye diri aku ni .
err , dan orang yang lebih alim dari aku .

macam mane kalau lah ade seorang bukan islam , datang dekat aku then die nak tahu macam mane itu islam . mintak tunjukkan Islam itu macam mane ape aku nak jawab ?

takkan laa aku nak terus cakap islam ni kena solat 5 waktu , puasa sebulan , pastu malam malam kena plak bangun solat sunat , tak boleh itu , tak boleh ini . konfirm orang yang baru nak tahu islam ituu akan takut .

so , dari buah fikiran ni , aku menilai diri aku , mengukur tahap ,
ape yang aku boleh jawab tentang islam ? bukan setakat rukun islam dan iman yang aku hafal . islam the way of life ? ape ? gersang lagi tandus pengetahuan aku tentang perkara terbesar dalam hidup aku .

Ya Tuhan , Yang Maha Pengasih . yang masih memberi aku peluang untuk mengenal Islam .

ww :: wordless wednesday

okey , penat -._.-
jangan mengeluh . thank Google :)

scary word(s)

perasan tak post aku je yg naik skang , entah . dua tiga post sehari . aku pun tak faham kenapa .
okey . faham .

the single word of 'faham' sangat lahhh rumit bagi aku .

mengikut kamus bahasa dewan dan pustaka edisi online , faham bermaksud arif , tahu , mengerti , sedar , menerima , mengikut , mafhum , maklum , kenal .

ia kata kerja .

bile ayat aku perlu faham seseorang itu ia bermaksud , aku perlu arif , tahu , mengerti , sedar , menerima , mengikut , mafhum , maklum , dan kenal seseorang itu .

sangat takut dengan istilah ini . aku tidak/sukar/susah/tak senang faham manusia lain kerana diri aku sendiri pun aku kurang faham .

kadang kadang , aku rasa bagus aku keseorangan kerana takkan ada orang yang akan sakit hati dengan aku bila mana aku tidak faham -gantikan( arif , tahu , mengerti , sedar , menerima , mengikut , mafhum , maklum , dan kenal ) seseorang itu .

ohh , rumit .

second word , romantik

ohhh , aku ais beku kadang kadang cair dikala sejuk , dan kadang beku walaupun ditengah panas . aku kaku . super bosan .

romantik mengikut kamus bahasa dewan dan pustaka edisi empat bermaksud memperlihatkan suasana yang penuh kasih sayang , kemesraan , keindahan dan sebagainya . :/

cis , makan dalam woo . aku ni manusia yang tader nilai nilai murni langsung . patutlah~

''hai Labu , nasib laa dulu kau kena tinggal sebab kau tak faham dan tak romantik macam hamster lain'' . berkata Siti kepada hamsternya yang baru dijumpai .
kerana-tidak perlu diterjemah-

mengong sikit lagi lah umai woi !

tapi yang penting , hati mesti ikhlas
aku sayang kau lah .


syukur


oksigen ini free .
aku masih hidup , diberi nikmat , diberi peluang , dianugerahkan akal , sempurna . tiada sebab kenapa aku tidak perlu menjadi yang terbaik untuknya . :'D

the word of friend



and , i'm happy to have you as my friend , not even a friend , its just but more than that :)


first tyme i'm calling my-future-another-mommy
not bad , hahahaha . thank bagi saya peluang . know your family :P

tu je , bai

tidur

orang tidur , aku tidur
orang makan , aku tidur
orang study , aku tidur
orang tidur , aku tidur
orang study , aku tidur

ohhh wait ! bila masa aku study ?

hadoi , study woih !

sem soifi ni aku rasa makin malas ade la bukannye makin struggle . :/

tu je , dah bai !

hlovate



here , i want this book . pleaseeee . huhuhu .

day 7


kecelaruan personaliti . bisa gila
semakin tidak kenal .
sangat complicated dan sukar untuk diubah .


day 6



tutti fruti versi Jordan..hahaha




air die tuu yang ta sedapp..




orang diet makan , memang laa ta habes




ni orang yang tak makan sehari , licin kot pinggan dia . hahaha

sweet memories :)
ntah laa malam ni rase nak share gambar ni . hahaha . tadekeje . memang tadekeje punn :B

okey tu je , dah bai !





day 5




forget about past :)

love my life

tu je ,

bai

day 4

aku tidak ingat semalam mimpi ape , yang pasti aku ketawa dan rasa tidak mahu bangun .

post 3

kadang kadang rasa nak lari jauh dari semua orang . tempat dimana tiada siapa kenal . tolong carikan .

tu je ,
dah bai!

day 2



tengah godek godek semua album dalam lappy tetibe jumpe ni . status encik-tak-boleh-sebut-name mase markaz lughah dulu . bile aku snap ni ? hahahahaha .

tu je ,
esok dah mgu second kuliah and maknenye exam makin mendekat .
okey dah bai !

day 1



tu je ,
dah bai !

POST.

AKAN MENGURANGKAN AKTIVITI DISINI . SEKIAN

gerhana bulan..

Alhamdulillah. walaupun fenomena alam yang biase dan ade jugak yang tak ambik kesaa pun tapi aku bersyukur , dapat melihat gerhana di bumi barakah ini . Gerhana matahari maupun bulan merupakan fenomena alam yang ditakdirkan oleh Allah Azza wa Jalla untuk menunjukkan tanda-tanda kebesaran-Nya. Di mana gerhana matahari akibat posisi bulan yang berada di antara matahari dan bumi sehingga menghalangi cahayanya, dan gerhana bulan akibat posisi bumi yang berada di antara matahari dan bulan sehingga tidak bisa memantulkan cahaya matahari ke bumi.

Pada zaman Nabi shallallahu alaihi wasallam telah terjadi satu kali gerhana matahari, tepatnya menurut ulama pada tanggal 29 Rabi’ul Awal tahun 10 Hijriah, karena memang gerhana matahari tidak terjadi kecuali pada akhir bulan Hijriah sedangkan gerhana bulan pada pertengahan bulan Hijriah. bertepatan dengan meninggalnya putra beliau tercinta yaitu Ibrahim.

Hal ini merupakan takdir Allah Subhanahu wa Ta’ala, karena masyarakat jahiliyah dahulu berkeyakinan bahwa gerhana terjadi karena kematian atau lahirnya seorang bangsawan atau yang berkedudukan tinggi, maka Allah Ta’ala Hendak membatalkan keyakinan ini dengan menjadikan gerhana di zaman Nabi shallallahu alaihi wasallam bertepatan dengan meninggalnya putra beliau, untuk menjelaskan bahwa gerhana adalah murni phenomena alam yang ditakdirkan Allah Ta’ala dan tidak ada kaitannya dengan kejadian apapun di muka bumi.

Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda:



Dari Abu Mas'ud radhiyallahu anhu berkata: Nabi shallallahu alaihi wasallam bersabda: “Sesungguhnya matahari dan bulan merupakan dua tanda kebesaran Allah, di mana Allah menakuti hamba-Nya. Tidak terjadi gerhana karena kematian seseorang manusia, akan tetapi keduanya merupakan dua tanda kebesaran Allah, apabila kalian menyaksikannya, maka laksanakan shalat dan berdoalah kepada Allah sehingga dikembalikan kembali oleh Allah” (HR Bukhari dan Muslim, nas ini lafaz Muslim 4/463 hadits nomor 1516).

Pelajaran penting yang kita bisa ambil dari gerhana matahari maupun bulan adalah:

Pertama: keduanya merupakan tanda kebesaran dan kekuasaan Allah Ta’ala yang menciptakan alam semesta ini, menguasainya, serta mengaturnya. Tidak ada satupun yang dapat menghalangi Allah Ta’ala, ketika Allah Berkehendak untuk merubah aturan alam sebentar diluar kebiasaan, untuk menunjukkan betapa lemahnya manusia dan betapa agungnya Allah, maka manusia tidak layak untuk menyombongkan dirinya di hadapan Allah, jadi sepantasnya manusia tunduk patuh kepada peraturan dan hukum Allah tidak kepada yang lain.

Kedua: merupakan kehendak Allah untuk menakuti hamba-hambanya dengan mengingatkan mereka dari kelalaian dan dosa. Di mana dengan bertambahnya fitnah dan kerusakan di muka bumi yang sebenarnya karena tingkah laku manusia, maka hikmah Allah Ta’ala berkehendak untuk menyadarkan mereka, dan bahwa azab dan siksaan-Nya di neraka lebih pedih dan kekal.

Namun di zaman sekarang, di mana manusia sudah menilai kejadian di bumi hanya dengan kaca mata materi tanpa menoleh ke sisi syar’i. Mereka mengatakan ini hanya sekedar phenomena alam biasa, tanpa melihat siapa yang menakdirkannya dan apa tujuannya.

Ketiga: bahwa kejadian-kejadian alam tidak ada hubungannya dengan kematian atau lahirnya seseorang, karena jika Allah Berkehendak untuk menjadikan sesuatu, maka terjadilah. Jadi murni karena kehendak Allah, maka barangsiapa meyakini bahwa kejadian alam ada kaitannya dengan kematian dan lahirnya seseorang maka dia telah menetapkan adanya pengatur alam semesta selain Allah Ta’ala.

Wallahu a'lamu bis-shawab. [abu raidah/voa-islam.com]

Solat Sunat Gerhana

Solat gerhana ini disunatkan untuk ditunaikan secara berjemaah dengan diseru sebelum mendirikannya : as-Solatu Jaami'ah!! ( Solat berjemaah ) . Lafaz Niatnya : "Sahaja aku solat sunat gerhana bulan dua rakaat mengikut imam kerana Allah Ta'ala" - (Jika berimam) ataupun "Sahaja aku solat sunat gerhana bulan dua rakaat kerana Allah Ta'ala" - (Jika solat seorang diri)

Solat gerhana ini boleh dilakukan secara berseorang atau secara berjemaah dan sebaiknya dilakukan secara berjemaah. Solat Gerhana mengandungi 2 rakaat, 4 al-Fatihah, 4 rukuk, dan 4 sujud. Iaitu seperti berikut :
Rakaat pertama
1. Niat solat Gerhana, Takbir
2. Baca Surah Al-Fatihah dan surah
3. Rukuk
4. I'tidal
5. Baca Al-Fatihah dan surah
6. Rukuk.
7. I'tidal.
8. Sujud dan seterusnya seperti solat biasa.

Rakaat kedua

1 Baca Al-Fatihah dan surah.
2. Rukuk.
3. I'tidal,
4. Baca Al-Fatihah dan surah.
5. Rukuk.
6. I'tidal.
7. Sujud macam biasa
8. Tahiyyat Akhir


okay . selamat beramal dan mengejar pahala . walaupun sedikit usahe , tapi Allah tetap nilai kan ?

okay dah bai!

.......

okay , sekali lagi aku menangis . dan tak pasti boleh ke tak berjanji itu yang terakhir .

sayang awak :)

“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya.. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.”



T_T sayu plak bace ni..huhu..
okay dah bai !

life is beautiful

yeah , berubah kearah yang lebih baik dan yakin yang dulu bukan lagi saya (okay ayat terbalik) . i have my new life . buka buku baru <3
bersedia untuk lebih matang . tade daa zaman main main . okey ? yang penting tahu matlamat hidup .

bukan setakat belajar---->grad---->kawen---->happy family---->mati .

bukan ye .
hidup maseh panjang . masih ade hidup kehidupan yang abadi . Allah tak putus putus beri aku peluang . ape tujuan aku kat muke bumi ni ? hanye lah untuk beribadat kepadaNya . and yeah , aku tahu aku ni bukan laa sape sape yang alim nak cakap mende2 macam ni . usra pun selalu jugak cari jalan nak skip . ^^, but , nakal nakal aku , aku ade fikir je pasal pasal ni . hahaha . *riak ohh*

andd aku jugak perlu tahu aku harus sumbang pape untuk islam . walaupun usahe aku ni nampak kecik tapi biarlah asal aku berjiwa besar . aku tahu aku masih belajar berjalan , setapak demi setapak . masih belum sempurna dan selalu jatuh , tapi sekarang aku dah tak menangis jika aku jatuh . jangan risau . andd , terima kasih awak kerana memimpin tangan untuk berjalan selangkah ke depan .

terciptanya hawa dari rusuk adam kan ?
jika bengkok bayang bayang adam mane mungkin mendapat bayang bayang hawa yang lurus .

okey dah bai !

buku madkhal iktisad sedang menunggu nak dating . auuww >.<

sem soifi

okey pengenalan : sem soifi ni short sem (musim panas) tapi takde la panas sangat pun lagi . rugi kau Amira kau balik . tahun depan lagi panas . hahahaha . sem soifi ni 4 bulan jadi sebulan setengah je . so , kelas tiap tiap hari . exam dekat dekat . kelas dah start and kelas okey je . dah jatuh suke dekat Dr Zakaria (madkhal fi iktisad islami) dan Dr Randah (madkhal tasyrik) . subjek ni ramai dah budak batch aku yang dah amek , so , semalam aku pergi kelas aku sorang je yang melayu . adoi . andd madah satu lagi aku tatau Dr ape . tadi masuk kelas dr-tatau-name tu , nye boleh aku sesat dalam bangunan syariah tu . adoi . last last ape lagi , aku yang paling lambat masuk kelas tu , ye ahh , panjat tingkat 5 plak . haa , maluu gilee . adoi . buat muke toyaa masuk kelas . tatau laa macam mane nanti . dua minggu dari sekarang start exam first dan dua minggu akan datang exam second and then last . cepat kan ? dann habess tahun satu aku dekat sini .
saje aku tulis , sebab bosan . mak cik yang suke stalker aku mesti nak tau aku buat ape kan , so aku tulis ni . hahahahahahaha .

Yallah bai ~

minum teh tarik pun best jugak . rinduu .
Amira , bile kau nak makan cendol ni ? haha

esok dah start hari baru :)

oh esok kuliah sudah bermula . sem soifi ni lah memang tade mase nak malas . setiap mase kene rajen . say no to malas . 'i'm not lazy but i'm gumbira for doing nothing' sudaa tidak boleh pakai . ooohh jangan sesekali gunekan ! kalau sesiapa tengok saya malas malas tolong babat saya k ? hahahaha . oh tidak senonoh disitu . sorry .
hardworking under progress . ngeh2 . tolong ye encik jangan bagi saya malas malas . tau ?
andddd , hari ni i'm sooooo happy . why ? biar aku je yang tahu . kan kan kan ? awak kan ? hahahahahaha . opss ! nothing lah .

okey dah bai ! <3 ily lah !

cerita 1

ohh , aku menyerah .


dosa yang lame masih bersisa dan sekarang menambah sisa dosa yang baru .


sungguh aku semakin keliru dengan diri .


semakin tidak mengenali diri .


mungkin .


andai mase depan aku tidak seperti manusia mormal , aku yakin itu adalah kerana aku bukan hamba yang baik .


Ya Tuhan , beri aku mase kenali diri .


sungguh aku dalam lemas dan mencari tangan untuk menggapai .


Ya Tuhan , sekali lagi . aku mohon .

blablablaaa...

hai peeps!

lame ase ta update blog . yeah , nak update pun everything yang berlaku kebelakangan ni banyak berkait dengan hati dan perasaan . so better simpan dalam draft je kan ? urgh ! susahh . and sepanjang cuti ni pun , banyak duk umah je and tatau sibuk dengan ape . cuti dah habes dahh . and nothing good(s) happen . sadis kan ? and paling tak boleh blaa aku gaduh dengan kau kakak ! sengal ! kau buat hal , aku pun boleh nak buat hal . hahaha . nway , thank teman aku habeskan cuti yang berbaki ni . kau akan balik mesia dah pasni , jumpe semua orang yang aku rindu , oh ! sabar aku balik tahun depan . aku boleh bertahan lagi . mungkin sebab aku ni anak sulong and jarang duk umah , and , selame aku duk sini aku tak pernah skype dengan parent aku . serius aku cakap , aku tak pernah skype ke hape . lau ng ayah tu lagi lah . ohh ! how muchy aku rindu ayah umi aku je yang tau . aku bukan anak manje and aku tak pernah nak rase macam mane ayah aku manje kan aku . tak pernah rase . but , banyak memori aku dengan ayah aku . suke duke susah senang dorang aku yang rase dulu sebelum adik adik aku rase . and aku dah biase hidup susah . kepada orang yang cakap aku hidup atas duit orang aku nak cakap dekat kau lah , aku tak perlu semua tu sebab aku tak kesaa aku ade duit ke tak . aku tak perlukan duit orang untuk hidup . memang aku bukan orang yang banyak harta dan memang bukan sifat aku nak mengikis harta orang . ayah umi aku tak pernah ajar . sebab ayah umi aku hanya ajar aku cara memberi dan jarang menerima . yeah , kite beza . aku hanya gadis kampung . parent aku bukan educated . oh stop , malas dah nak ulang banyak kali . aku tatau aku perlu marah kepade siapa sebenarnya .

andd , aku mintak maaf eh kakak sebab aku tak balik sama dengan kau . orang balik mesia . aku ? meneruskan hidup dibumi Jordan ni . dan lagi dua bulan , bumi Jordan akan lebih sunyi . ohh , aku dapat rase itu . sekarang ni pun bile aku round round bandar Irbid , tade sorang pun kot Melayu yang lalu lalang . baru terasa diri di oversea . hahahaha . sengal ! and kau amira , lagi tiga bulan make sure kau kurus macam aku ! wahahahaha . andd , make sure kau jangan makan cendol bile kau skype dengan aku . okey ? okey , pennulisan yang agak personal ye kali ni . sebab aku tade yang menarik nak share . huhu .


okey peeps ,

aku nak tanye la kan , ikhlas tu macam mane ?
sometime la kan , aku rase aku ni terlalu ego , oh bukan sometime but always , ikut kepala aku je tanpa fikir kepala orang lain . ohhh , sepatotnye kena draft je mende alah ni . but , yeah , sometime i have to share . aku just tak faham , kenapa susah nak ikhlas ? ape kaitan dengan kepale ego ? hentah ! ergh !

ps : sori awak , being complicated with me . but , ily lah !


okay dah bai !

psst , bace jap

bace ikut arahan k ? sape tak bace ikut arahan aku nak babat montot . XD

‎{1.) I need to tell you a secret look at 5 }

{2.) The answer is look at 11}

{3.) Dont get mad look at 15}

{4.) Calm down dont be mad look at 13}

{5.) First look at 2}

{6.) Dont be that angry look at 12}

{7.) I just wanted to say I miss you} xD

{8.) What I wanted to tell you is .. THE ANSWER IS ON 14}

{9.) Be patient look at 4}

{10.) This is the last time I am going to do this look at 7}

{11.) I hope you are not mad when I say this look at 6}

{12.) Sorry look at 8}

{13.) Dont get mad look at 10}

{14.) I dont know how to say this but look at 3}

{15.) You must be really mad look at number 9}




hehe , i miss uol's :)

okay dah bai !

pindah rumah

okey , paling aku tak suke-malas gile-nak buat !
tarikh last kena pergi dari sakan 13/7 . ingatkann , 13/7 ye .
nak masuk rumah baru pun tak semangat sebab , barang tade tak sama cam sakan yang fully furniture . hadoi .
yang aku heran , kenapa macam banyak sangat baju baju ? 1 luggage jadi 4 luggage kene hangkut . alahai . ponatnyo . dah laaa rumah baru tu pun tingkat 4 sib bek ade lif . campak barang masuk lif aku tunggu ditingkat 4 . keke .
waaa . malasnye >.<

okay sape mau tolong ? aku belanje Dale' Karshak . hahahaha

sorry

tadi sorry buat kau nangis sist ! keke , padan muke ! airmata dibalas airmata . walaupun last minit plan suprise birthday ni tetap jadi ahh ! berkejar kejar dengan membawa kek dekat Mecca Mall betul betul buat aku sakit perut gelak tengok reaksi kau Nur Hasnida ! keke . revenge !!

penat , and makcik amira , jangan lupe temu janji kite malam ni tau ? hahaha .
okey dah bai !

yang disana , oh lupekan . -.-

just nothing

aku tatau kenape ade orang complicated macam aku . naya laaa orang yang pernah singgah dalam hidup aku .

okay dah bai !

niat :)

sahaja aku tidak pulang ke Malaysia pada tahun kerana Allah Ta'ala .



Jordan akan kekurangan populasi Melayu bila tibanya bulan ini -.-

sedikit kata kata

okay , i'm not lazy but i'm just Gumbira for doing nothing . -,- tipuuuu . buh-sannn gile siott cuti . tatau nak isi cuti dengan ape . nak jalan jalan pun duit sengkek . nak kene spend untuk bende yang lebih penting . bila fikir nak bayar rusum , cari perabot pindah rumah , ohh hate that ! tergendala semua plan cuti . tape , i'm here for 4 tahun lagi . ops , 3 1/2 tahun . adoyay ! money is everything . sabar ye , nanti saya lawat kamu . duk diam diam kat sana .

.........

dulu mase kelas berderet , cepatlah cuti cepatlah cuti . sekarang dah cuti , lambat lagi ke nak start kuliah ni ? golongan manusia tak bersyukur . nauzubillah .





sebenarnye , nak post mende lain , keke -,-
okey , memandangkan hari ni hari special , kenape ? yeah . besde someone .
sorry , aku tade hadiah nak kasi kau . ngeh3 .
selamat hari lahir lah kakak ! aku sayang kau lah , walaupun kau selalu buli aku . hehehe , ah tak kesah laa sape buli sape kan ? yang penting aku seronok ade kau sekarang , seronok kenal family kau . tak pasti camne kite bleh kenal , tapi yang pasti kite kenal mase dekat sekolah menengah lagi . dan yang paling penting bile kau buat keputusan nak sambung belajar oversea . sama macam aku . aku tak sangka aku boleh sampai sini dengan kau . haha . kat sini kau lah selalu menasihati aku jika aku lalai , selalu menegur aku jika aku buat salah , kadang kadang kite gaduh . but , true friendship tade istilah sorry kan ? okela , setakat tu je . panjang panjang aku ungkit kisah lame kang takut nanti kau berlinangan air mate terharu plak . keke -,- paper pun , i wishes you happiness :) . happy birthday sweet 20 . no more teen . hahahahahahaha . si tua :)

here i got something sweet for you . keke !




kakak , imagine yang Kim Hyun Joong ni yang wish besde kat ko . hikhik

okay dah bai !

harap kau terlepas pandang post ni .

sweet :)





sweet besde ever . i love you Baek Song Jo !
petang ni BBQ . weee ~

okey dah bai !

seriously ,

semakin buang jauh rase itu makin menebal .
sangat bersalah . betul ke ape yang aku buat ni ?
rase macam ambil gule gule dari budak kecik , then budak kecik tu tak henti henti menangis .
then aku akan rase bersalah gile then rase nak bagi balik gule gule tu dekat budak tu walau hakikatnya aku sangat suke gule gule itu . nak bagi balik nanti aku akan nangis . wuuwuu~ bapaklaa contoh . merapu meraban . ohh gaban ! -.-
cakap mende same . naik muak tahu tak ? haish .
cuti(s) masih berbaki . hidup di Jordan sangat tidak best . ergh !

okey dah bai !
sambung muvee *-*

holiday :)

okay , i'm not lazy but i'm just Gumbira for doing nothing . -,- tipuuuu . buh-sannn gile siott cuti . tatau nak isi cuti dengan ape . nak jalan jalan pun duit sengkek . nak kene spend untuk bende yang lebih penting . bila fikir nak bayar rusum , cari perabot pindah rumah , ohh hate that ! tergendala semua plan cuti . tape , i'm here for 4 tahun lagi . ops , 3 1/2 tahun . adoyay ! money is everything . sabar ye , nanti saya lawat kamu . duk diam diam kat sana .

.........

dulu mase kelas berderet , cepatlah cuti cepatlah cuti . sekarang dah cuti , lambat lagi ke nak start kuliah ni ? golongan manusia tak bersyukur . nauzubillah .





sebenarnye , nak post mende lain , keke -,-
okey , memandangkan hari ni hari special , kenape ? yeah . besde someone .
sorry , aku tade hadiah nak kasi kau . ngeh3 .
selamat hari lahir lah kakak ! aku sayang kau lah , walaupun kau selalu buli aku . hehehe , ah tak kesah laa sape buli sape kan ? yang penting aku seronok ade kau sekarang , seronok kenal family kau . tak pasti camne kite bleh kenal , tapi yang pasti kite kenal mase dekat sekolah menengah lagi . dan yang paling penting bile kau buat keputusan nak sambung belajar oversea . sama macam aku . aku tak sangka aku boleh sampai sini dengan kau . haha . kat sini kau lah selalu menasihati aku jika aku lalai , selalu menegur aku jika aku buat salah , kadang kadang kite gaduh . but , true friendship tade istilah sorry kan ? okela , setakat tu je . panjang panjang aku ungkit kisah lame kang takut nanti kau berlinangan air mate terharu plak . keke -,- paper pun , i wishes you happiness :) . happy birthday sweet 20 . no more teen . hahahahahahaha . si tua :)

here i got something sweet for you . keke !




kakak , imagine yang Kim Hyun Joong ni yang wish besde kat ko . hikhik

okay dah bai !

harap kau terlepas pandang post ni .

kosong yang terisi ?

Surat ini kutujukan untuk diriku sendiri serta saudara-saudaraku yang Insya Allah tetap mencintai Allah swt dan Rasul-Nya di atas segala-galanya. Kerana hanya cinta itulah yang dapat mengalahkan segalanya, cinta hakiki yang membuat manusia melihat segalanya dari sudut pandang yang berbeza, lebih bermakna dan indah.

sholat1Surat ini kutujukan pula untuk jiwaku serta jiwa saudara-saudaraku yang mulai lelah menapaki jalan-Nya, ketika seringkali mengeluh, merasa terbebani bahkan terpaksa untuk menjalankan amanah dakwah yang sangat mulia. Padahal tiada kesakitan, kelelahan, serta kepayahan yang dirasakan oleh seorang hamba melainkan Allah swt akan mengampuni dosa-dosanya dan memberinya ganjaran dengan sebaik-baik ganjaran.

Surat ini kutujukan untuk hatiku dan hati saudara-saudaraku yang kerap kali terisi oleh cinta selain-Nya, yang mudah sekali terlena oleh indahnya dunia, yang terkadang melakukan segalanya bukan kerana-Nya. Lalu di ruang hatinya yang kelam merasa senang jika dilihat dan dipuji orang lain, entah dimana keikhlasan. Maka saat ini kurasakan kekecewaan dan kelelahan kerana kulakukan tidak sepenuhnya berlandaskan keikhlasan, padahal Allah tidak pernah menanyakan hasil. Dia hanya akan melihat kesungguhan dalam berproses dan dalam berusaha.

Surat ini kutujukan untuk ruh-ku dan ruh saudara-saudaraku yang mulai terkikis oleh dunia yang menipu, serta membiarkan fitrahnya tertutup oleh maksiat yang membiarkannya untuk dinikmati. Lalu dimanakah kejujuran diletakkan ? , dan kini terabaikan sudah secara nurani yang bersih, saat ibadah hanya rutin semata, saat fizikal dan fikiran disibukkan oleh dunia, saat wajah menampakkan kebahagiaan yang tepu. Cubalah sejenak luangkan waktu untuk melihat hatimu menangis, tertawa, atau merana.

Surat ini kutujukan untuk diriku dan saudara-saudaraku yang sombong, yang terkadang bangga pada dirinya sendiri, sungguh tiada satupun yang membuat kita lelah di hadapan-Nya, selain ketaqwaan. Padahal kita menyedari bahawa tiap-tiap jiwa akan merasakan mati namun kita masih leka dengan kefanaan.

Surat ini kutujukan untuk hatiku dan hati saudara-saudaraku yang mulai mati, saat tiada getar penyesalan ketika kebaikan terlewat begitu saja, saat tiada rasa berdosa ketika menzalimi diri dan saudaranya.

Akhirnya, surat ini kutujukan untuk jiwa yang masih memiliki cahaya meskipun sedikit, cubalah kau jaga agar cahaya itu tidak padam. Maka terus kumpulkan cahaya itu hingga ia dapat menerangi wajah-wajah di sekelilingnya, memberikan keindahan Islam yang sesungguhnya. Hanya dengan kekuatan dari-Nya. Ya Allah saksikanlah, sesungguhnya aku telah menyampaikan. Wallahu ’alam bish-shawab.

Semoga tetap istiqamah di jalan-Nya. Sungguh, syurga takkan pernah pantas ditukar dengan lalai dan kemalasan.

Dari Saudaramu yang mencintaimu kerana Allah ...

Ibnu Sa'id Al Faqir