“Hidup hanya ada erti pada yang bahagia.”

bila jiwa dah tak tenang baru sibuk cari tikar sejadah

fuhhh . bersawang labah labah beranak pinak bercucu cicit daa blog aku ni . ntah bape lame jugak laa aku tak mengupdate kan bende best . opss . aku . ape yg best sangat tentang aku . aku simple nothing . 


kenapa aku tergerak hati nak menulis sebab aku rase perlu menulis dan meluahkan kat sini . nak luah kat orang pun , wat susaa jugak . sebab orangg susaa nak faham aku ni camne . 

camne nak setat eh . er er er.....
tajuk nak tuju kat sape ? aku ke ? hurm , tepuk dahi tanye diri key ?

tikar sejadah usang . 
tempat dahi aku sujud lima kali sehari .
dan hanye lima kali .
yang wajib .
yang sunat ?
bila time rasa ade ummphh baru lahh tikar sejadah ituu dahiku mencium baunye .


kenapa Tuhan ciptakan manusia ?
untuk sujud dan beribadat kepadaNya . 
Allah dah bagi hint , kenapa susaa nak buat .
sebab nafsu yang merantai .
tapi kita bukan kah kite jua yang memegang kunci .
bodoh kan ?
saje nak buat diri susaa .
padahal semua tuu senang .
islam itu mudah .
hidup . sering dengan alasan . ade je alasan . 
sebab tu sebab ni . 
alasan !
aku menilai orang ,
kenapa orang itu blehh jadi baik kenapa aku tidak ?
padahal kite sama sama manusia .
kenapa dan kenapa . 
tepuk kepala tanye diri . salah siapa . diri sendiri sebab selalu memberi alasan . 

bile dah diberi ujian dan kesusahan , baru nak ingat kat sejadah dan Tuhan .
(istighfar)
terasa iman macam ape ntah . 
sabarlah . Allah tak seksa hambaNya . :') 



then hari ini merupakan satu pengajaran , 
terlajak edit bisa di undo ,
terlajak berbahase tak bisa di pause mahupun di back balik .


sekian melaporkan dari : cik puan humaira' ibrahim

2 hits:

Faiz dijo...

rumah aku takde sejadah

-gulagula kapas- dijo...

apa maksud tersirat weh ?
aku tak pandai kiasan . hahaha